Počet porcí
14 porcí
Doba přípravy
2 hod.
Obtížnost
Pokročilý
Když se řekne veganský dort, často si možná představíte nepečený „raw“ dort, ale skvělý veganský zákusek můžete připravit i tak, že bude vzhledově i chuťově takřka k nerozeznání od klasického dortu plného másla a smetany. Šéfkuchař Roman Paulus tentokrát natočil video návod na výborný veganský dort, v jehož základu najdete kokosové mléko, pudinkový prášek a čerstvou vanilku. Naučíte se také, jak celý takový dort složit a ozdobit jahodami, lesními plody, jedlými květy a na závěr i veganskými sněhovými pusinkami.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
1 389 kJ / 332 kcal
Bílkoviny
0,60 g
Tuky
23,60 g
Vláknina
1,10 g
Sůl
0,08 g
Sacharidy
30,10 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.400 ml nápoje smícháme s cukrem, zrníčky z vanilkového lusku a přivedeme k varu.
Zbylý vanilkový lusk bez zrníček vložte do dózy s krupicovým cukrem, dobře uzavřete a nechte alespoň 14 dní stranou. Získáte tak domácí vanilkový cukr.
02.Za stálého míchání metličkou přiléváme zbylý nápoj, ve kterém jsme rozmíchali pudinkový prášek. Mícháme, dokud nezískáme pudinkovou konzistenci a teprve poté vypneme plamen.
Druh rostlinného nápoje i příchuť pudinku můžete měnit dle chuti.
03.Hotový pudink překryjeme potravinovou fólií a dáme stranou zchladnout na pokojovou teplotu.
Potravinová fólie zamezí vzniku tuhého škraloupu na povrchu.
04.Rostlinný tuk (studený rovnou z lednice) vyšleháme do pěny a postupně do něj zašleháváme vychladlý pudink.
Rostlinný tuk doporučujeme předem ochutnat a najít si tak ten svůj oblíbený. Dobré je i sledovat tuhost v lednici, čím tvrdší tuk je, tím lépe bude krém držet tvar. Některé mohou být i mírně slané – i z těch jsou krémy velmi dobré.
05.Připravíme veganský korpus a pusinky podle našeho triku.
Jak připravit jednoduchý veganský korpus a veganské pusinky ze dvou surovin se dozvíte v tricích Kulinářské akademie Lidlu.
06.Korpus jednou prořízneme a získáme tak dva pláty. Jahody omyjeme, větší část zbavíme lístků (pár jahod s lístky necháme na ozdobu) a osušíme.
07.Do formy na dort s boky vyloženými fólií dáme vrchní polovinu korpusu a pomažeme trochou krému. Následně dokola naskládáme přepůlené jahody, aby byly pěkně kolem dortu vidět. Do dortu nastříkáme část krému a na něj vložíme na kousky pokrájené jahody jako náplň. Ovoce lehce zamáčkneme do krému, zastříkneme další částí krému a vyhladíme. Přiklopíme spodní částí korpusu dnem vzhůru, lehce přitlačíme a necháme v lednici alespoň 2 hodiny (ideálně přes noc) zatuhnout.
08.Zatuhlý dort vyndáme z formy a sundáme krycí fólii. Odebereme asi 2 lžíce krému a obarvíme ho načerveno. Zbylý neobarvený krém naneseme na vršek dortu a vyhladíme. Následně trochu barevného krému naneseme nepravidelně na povrch a vyhladíme do barevné spirály či různě barevného povrchu.
09.Nakonec ozdobíme čerstvými jahodami, veganskými pusinkami a jedlými květy.
Jedlé květy koupíte ve specializovaných obchodech. Stejně dobře si ale můžete nasbírat jedlá kvítka na své zahrádce. Skvěle se hodí sedmikrásky, macešky, květy černého bezu nebo další kvítka, o kterých víte, že jsou jedlá a nebyla chemicky ošetřena.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT