Veganský jahodový dort s pudinkovým krémem

play Přehrát video recept
Veganský jahodový dort s pudinkovým krémem
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
počet porcí

Počet porcí

14 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

2 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Když se řekne veganský dort, často si možná představíte nepečený „raw“ dort, ale skvělý veganský zákusek můžete připravit i tak, že bude vzhledově i chuťově takřka k nerozeznání od klasického dortu plného másla a smetany. Šéfkuchař Roman Paulus tentokrát natočil video návod na výborný veganský dort, v jehož základu najdete kokosové mléko, pudinkový prášek a čerstvou vanilku. Naučíte se také, jak celý takový dort složit a ozdobit jahodami, lesními plody, jedlými květy a na závěr i veganskými sněhovými pusinkami.

Tagy

Vegan

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 14 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Krém

  • 500 ml bio kokosovo-rýžový nápoj Vemondo
  • 260 g moučkový cukr
  • 1 × vanilkový lusk (zrníčka)
  • 2 × pudink v prášku – vanilka
  • 400 g rostlinný ztužený tuk (veganská náhražka kostky másla)

Dort

Orientační nutriční hodnoty

Energie

1 389 kJ / 332 kcal

Bílkoviny

0,60 g

Tuky

23,60 g

Vláknina

1,10 g

Sůl

0,08 g

Sacharidy

30,10 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Veganský krém na dort:

01.400 ml nápoje smícháme s cukrem, zrníčky z vanilkového lusku a přivedeme k varu. 

Zbylý vanilkový lusk bez zrníček vložte do dózy s krupicovým cukrem, dobře uzavřete a nechte alespoň 14 dní stranou. Získáte tak domácí vanilkový cukr.

02.Za stálého míchání metličkou přiléváme zbylý nápoj, ve kterém jsme rozmíchali pudinkový prášek. Mícháme, dokud nezískáme pudinkovou konzistenci a teprve poté vypneme plamen.

Druh rostlinného nápoje i příchuť pudinku můžete měnit dle chuti.

03.Hotový pudink překryjeme potravinovou fólií a dáme stranou zchladnout na pokojovou teplotu.

Potravinová fólie zamezí vzniku tuhého škraloupu na povrchu.

04.Rostlinný tuk (studený rovnou z lednice) vyšleháme do pěny a postupně do něj zašleháváme vychladlý pudink. 

Rostlinný tuk doporučujeme předem ochutnat a najít si tak ten svůj oblíbený. Dobré je i sledovat tuhost v lednici, čím tvrdší tuk je, tím lépe bude krém držet tvar. Některé mohou být i mírně slané – i z těch jsou krémy velmi dobré.

Veganský dort:

05.Připravíme veganský korpus a pusinky podle našeho triku.

Jak připravit jednoduchý veganský korpus a veganské pusinky ze dvou surovin se dozvíte v tricích Kulinářské akademie Lidlu.

06.Korpus jednou prořízneme a získáme tak dva pláty. Jahody omyjeme, větší část zbavíme lístků (pár jahod s lístky necháme na ozdobu) a osušíme.

07.Do formy na dort s boky vyloženými fólií dáme vrchní polovinu korpusu a pomažeme trochou krému. Následně dokola naskládáme přepůlené jahody, aby byly pěkně kolem dortu vidět. Do dortu nastříkáme část krému a na něj vložíme na kousky pokrájené jahody jako náplň. Ovoce lehce zamáčkneme do krému, zastříkneme další částí krému a vyhladíme. Přiklopíme spodní částí korpusu dnem vzhůru, lehce přitlačíme a necháme v lednici alespoň 2 hodiny (ideálně přes noc) zatuhnout.

08.Zatuhlý dort vyndáme z formy a sundáme krycí fólii. Odebereme asi 2 lžíce krému a obarvíme ho načerveno. Zbylý neobarvený krém naneseme na vršek dortu a vyhladíme. Následně trochu barevného krému naneseme nepravidelně na povrch a vyhladíme do barevné spirály či různě barevného povrchu.

09.Nakonec ozdobíme čerstvými jahodami, veganskými pusinkami a jedlými květy. 

Jedlé květy koupíte ve specializovaných obchodech. Stejně dobře si ale můžete nasbírat jedlá kvítka na své zahrádce. Skvěle se hodí sedmikrásky, macešky, květy černého bezu nebo další kvítka, o kterých víte, že jsou jedlá a nebyla chemicky ošetřena.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo