Uzené ryby
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

doba přípravy

Doba přípravy

2 hod.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Uzené ryby si nemusíte dopřávat jen ty, které koupíte v obchodě. Pokud máte přístup k udírně, můžete si je připravit sami. Je to jednoduché. Šéfkuchař Roman Paulus natočil video návod na uzení ryb, podle kterého zvládnete přichystat uzeného pstruha, úhoře nebo třeba sumce. Zjistíte, jakou marinádu na uzení připravit a naučíte se triky, díky kterým vám vše půjde krásně od ruky. Výsledkem už za pár hodin bude výborná a hlavně domácí uzená ryba, kterou si můžete dát za tepla i za studena.

Tagy

Ryby a moře

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 4 × pstruzi
  • 5 l vody
  • 150 g soli
  • 5 × bobkových listů
  • 25 × kuliček pepře
  • 10 × kuliček nového koření
  • 2 × snítky čerstvého rozmarýnu
  • 2 × snítky čerstvého tymiánu

Orientační nutriční hodnoty

Energie

5 900 kJ / 1 410 kcal

Bílkoviny

207,70 g

Tuky

61,80 g

Vláknina

0,00 g

Sůl

31,40 g

Sacharidy

0,00 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Ryby očistíme a vykucháme. 

02.Sůl rozmícháme s vodou, přidáme koření a bylinky, ryby naložíme do láku a necháme marinovat 10–12 hodin. 

Pstruha, makrelu nebo úhoře udíme v celku. Z větších ryb (například sumce) udíme filety.

03.Naloženou rybu osušíme, skrz žábry a tlamku protáhneme režný provázek a zavážeme za hlavou. Do břišní dutiny vklíníme dřívko nebo špejli, aby zůstala rozevřená.

04.Necháme bez kouře v udírně roztopené na 60 °C osušit 30 minut a potom udíme při 70 °C asi 1,5 hodiny.

05.Spotřebujeme do 3 dnů a do té doby skladujeme v lednici.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo