Špecle s mletým masem a krémovou omáčkou s vlašskými ořechy

play Přehrát video recept
Špecle s mletým masem a krémovou omáčkou s vlašskými ořechy
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná 84×
počet porcí

Počet porcí

2 porce

doba přípravy

Doba přípravy

20 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Špecle, mleté maso, krénmová omáčka a vlašské ořechy - to je kombinace, která vás nadchne. 

Marcel Ihnačák

Marcel Ihnačák

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 2 +

Zadejte počet porcí a my vám automaticky spočítáme potřebné suroviny.

Masové kuličky

  • 150 g mletého masa mix Čerstvá porce
  • 40 g sýra Grana Padano
  • mořská sůl v mlýnku Kania
  • černý pepř v mlýnku Kania
  • čerstvá listová petržel
  • čerstvý rozmarýn
  • extra panenský olivový olej Primadonna

Omáčka

  • 2 × lžíce másla Pilos
  • 1 × menší cibule
  • 3 × stroužky česneku
  • 50 ml suchého bílého vína Soave
  • 1 × hrst vlašských ořechů Alesto
  • 0,5 × balení chlazených špeclí Danieli
  • 125 ml čerstvé smetany ke šlehání Pilos (obsah tuku 33 %)
  • 1 × citron (šťáva)
  • 1 × hrst rukoly

Orientační nutriční hodnoty

Energie

4 123 kJ / 985 kcal

Bílkoviny

32,50 g

Tuky

73,00 g

Vláknina

4,50 g

Sůl

3,20 g

Sacharidy

47,20 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Masové kuličky

01.Do mletého masa přidáme nastrouhaný sýr Grana Padano, osolíme a opepříme. Hrst listové petržele a rozmarýnu nasekáme nadrobno, přidáme k masu a důkladně promícháme. Z masa vytvoříme válec, ze kterého odkrajujeme kousky a rukama vytvarujeme malé kuličky (asi 20 kusů), které vložíme do zapékací mísy vyložené pečicím papírem a pokapeme olivovým olejem. Pečeme v troubě předehřáté na 230 °C 5-6 minut.

Omáčka

02.V rozpálené pánvi rozpustíme 2 lžíce másla, přidáme 1 lžíci olivového oleje, nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a krátce smažíme. Přidáme i trochu nadrobno nasekaného rozmarýnu, osolíme a opepříme. Po chvíli podlijeme vínem a počkáme, až se odpaří alkohol.

03.Mezitím v suché pánvi opražíme vlašské ořechy. Špecle krátce povaříme v osolené vroucí vodě (cca 3 minuty), až vyplavou a scedíme.

04.Do omáčky přidáme upečené masové kuličky a šťávu, která se při pečení uvolnila. Kuličky v omáčce krátce povaříme, přidáme smetanu a vaříme asi 3 minuty, až se smetana zredukuje.

05.Uvařené špecle vložíme do omáčky, zamícháme a přidáme nadrobno nasekanou petrželovou nať. Ochutíme několika kapkami citronové šťávy.

Servírování

06.Před podáváním jídlo posypeme rozdrcenými vlašskými ořechy a ozdobíme lístky čerstvé rukoly. 
Na závěr můžeme pokapat olivovým olejem.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte 

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo