Obtížnost
Začátečník
Ledový salát nebo polníček zná takřka každý, ale v kuchyni se objevuje celá řada méně tradičních salátu, které byste rozhodně měli vyzkoušet! Šéfkuchař Roman Paulus natočil video, ve kterém představuje ty nejzajímavější z nich. Společně se podíváte na pak choi, které je chuťově podobné kedlubně a překvapivě se používá spíše v teplé kuchyni – restované. Dalším netradičním kouskem je frisée neboli štěrbák, který je pevný a kromě salátů se používá i na ozdobu všemožných jídel. O něco známější je čekanka nebo mangold. Ten se nehodí jen do studené kuchyně, ale snadno doplní nebo nahradí vařený špenát. Na závěr zjistíte ještě, co za saláty jsou dubáček nebo mizuna – salát s drobnými lístky, který je nejenom chutný, ale skvělý na dozdobování hotových jídel.
01.Asijský salát pak choi je nejčastěji využívaný k teplému zpracování. Setkáme se s ním zejména v jídlech připravovaných ve wok pánvi, ale mladý salát můžeme i omýt, nakrájet na proužky a použít jako základ zeleninového salátu. Je velmi šťavnatý, křupavý a chutí může trochu připomínat kedluben.
Připravte si restované nudle s kuřetem a pak choi podle tohoto receptu.
02.Štěrbák (nazývaný také endivie nebo frisee) je kadeřavý salát příbuzný čekance, se kterou ho pojí i jeho nahořklá chuť. Můžete jej v malém množství konzumovat syrový, ale velké množství pravděpodobně nesníte. Lépe chutná podušený na olivovém oleji, dochucený solí a kořením. Endivii můžete konzumovat v létě, kdy má tenčí protáhlé světlé listy, nebo v zimě, kdy jsou její listy tmavé a pevnější (tento druh je známý jako Eskariol).
03.Další ze salátů, který je známý svou nahořklou chutí. Čekanka se hodí ke konzumaci zasyrova i tepelně upravená, ale v případě tepelného opracování její chuť vynikne a teplo pomůže potlačit hořkost. Plněné čekankové puky jsou navíc oblíbenou pochoutkou v řadě vyhlášených restaurací. Pokud čekanku koupíte domů, skladujte ji v temnu. Čím víc světla totiž má, tím víc má i hořkosti.
Připravte si čekankový salát podle triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
04.Dubák nebo dubáček se díky své jemné chuti připomínající vlašské ořechy výborně hodí do zeleninových salátů a můžeme jej kombinovat i v ovocných salátech, je chutný s mnoha různými zálivkami. Pro pěstitele je skvělý v tom, že se dá sklízet opakovaně, neboť jeho listy neustále dorůstají. Jedinou nevýhodou dubáčku je to, že ze všech salátů uvadá nejrychleji. Proto je třeba konzumovat ho ideálně v den sklizně nebo nákupu.
05.Listy mangoldu mohou připomínat baby špenát, oproti němu mají však bílou, žlutou a nebo červenou stopku. Spolu se stopkou se může lišit i barva listu, která se pohybuje od světle zelené až po tmavě fialovou. Hodí se syrový do zeleninových salátů, ale častěji ho využíváme podobně jako špenát v teplé kuchyni. Chuť je lehce ořechová a nikdy nechutná palčivě ani ostře.
06.Japonský salát který vzdáleně připomíná rukolu se vyznačuje nejen velice dekorativním tvarem, ale i pikantní křenovou chutí podobnou wasabi. Hodí se zejména do salátových mixů nebo jako ozdoba na chlebíčky a obložené mísy.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT