Profiterolky s drobenkou
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Francouzská

počet porcí

Počet porcí

32 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

2 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Profiterolky jsou úžasný křehký dezert původem z Francie. Připravují se z odpalovaného těsta, které znáte například z pečení českých věnečků nebo větrníků. Šéfkuchař Roman Paulus vás ale naučí upéct speciální profiterolky s drobenkou, která celému dezertu dodá ještě více na křehkosti. Zjistíte, jak správně odpálit těsto i jak ho pomocí cukrářského sáčku přenést na pečicí plech. Zároveň se dozvíte jak na speciální drobenku, která celé profiterolky krásně dozdobí. Nakonec už zbývá jen dokončit krémem. Můžete jím profiterolky naplnit pomocí cukrářského sáčku nebo je všechny proříznout a naplnit je opravdu velkoryse.


Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 32 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Odpalované těsto

  • 150 g plnotučného mléka
  • 150 g vody
  • 150 g másla
  • 6 g vanilkového cukru
  • 3 g soli
  • 300 g hladké mouky
  • 350 g vajec (asi 8 kusů)

Drobenka

  • 250 g másla
  • 250 g třtinového cukru
  • 250 g hladké mouky

Dokončení

Orientační nutriční hodnoty

Energie

842 kJ / 201 kcal

Bílkoviny

3,40 g

Tuky

11,50 g

Vláknina

0,50 g

Sůl

0,12 g

Sacharidy

21,30 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Odpalované těsto:

01.Máslo, sůl, cukr, mléko a vodu přivedeme do varu, přidáme mouku a odpalujeme na mírném plameni. Odpálené těsto přendáme do kuchyňského robota, kde mícháme asi 1 minutu, aby těsto lehce vychladlo. Následně postupně vmícháme vejce. 

02.Hmotu přendáme do silného cukrářského sáčku a stříkáme hrudky na silikonovou podložku. Hrudky stříkáme v dostatečné vzdálenosti od sebe, protože při pečení hodně nabydou.

 Podrobné video na přípravu klasického odpalovaného těsta najdete v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Drobenka:

03.Máslo a cukr vyšleháme do pěny, vmícháme mouku a připravíme jednolité těsto. Vyválíme mezi dvěma pečicími papíry na tloušťku asi 2 mm, vložíme do mrazáku a necháme vychladit do zatuhnutí. Poté vykrajujeme kolečka, která pokládáme na nastříkanou hmotu. Pokud kolečka moc změknou, můžeme je dát do mrazáku opět zchladit. Nastříkané těsto s drobenkovým kolečkem pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C asi 30 minut.

04.Po vychladnutí plníme pudinkovo-vanilkovým krémem (buď plnicí špičkou naplníme dovnitř, nebo profiterolku rozřízneme jako věneček, naplníme prostředek a přiklopíme) a posypeme moučkovým cukrem.

 Jak připravit pudinkovo-vanilkový krém se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo