Pak choi
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Asijská

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Pak choi je velmi oblíbený v asijské kuchyni, postupně se zabydluje i v dalších kuchyních. Jak ho použít, vám ukáže náš nový specialista na asijskou kuchyni Lukáš Želechovský.

Tagy

Asie s Lukášem

Lukáš Želechovský

Lukáš Želechovský

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Co je pak choi? 

01.Pak choi je listová zelenina asijského původu. Tvoří ji tmavě zelené listy, bílé křupavé řapíky a pevný košťál, podobně jako u hlávkového zelí. Horní části mají jemně nasládlou, mírně hořkou až lehce štiplavou chuť, zatímco spodní řapíky jsou šťavnaté a křupavé.

02.Pak choi je také známý pod názvem bok choy.

Benefity

03.Pak choi je bohatý na vitamíny A, C a K, obsahuje také vápník, vlákninu a antioxidanty. Díky nízkému obsahu kalorií je vhodný i při redukční dietě.

Příprava

04.Před přípravou je vhodné pak choi rozříznout napůl, na čtvrtky nebo oddělit spodní část od vrchních listů. Takto připravený ho můžeme restovat se zázvorem a česnekem, napařovat, grilovat nebo podávat s různými omáčkami. Tepelná úprava by měla být krátká a šetrná, aby se zachovala jeho chuť, textura i výživové hodnoty. Výborně snáší také fermentaci nebo nakládání.

Použití v kuchyni

05.Celou rostlinu lze využít jako přílohu nebo jako součást stir-fry, wok pokrmů, kari, polévek i salátů. Skvěle se kombinuje s česnekem, zázvorem, sezamem, sójovou či ústřicovou omáčkou a je výborný v tradiční i moderní asijské kuchyni.

Jednoduchá příloha

06.Do menší pánve nalijeme trochu oleje a vložíme polovinu pak choi řezem dolů. Po 3 minutách otočíme a opečeme i z druhé strany. Přidáme najemno nakrájený česnek se zázvorem, necháme zesklovatět a podlijeme trochou vody. Když se voda odpaří, přilijeme sójovou omáčku. Podáváme jako přílohu a na talíři posypeme sezamem. 

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo