Kakaové pracny
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Existují druhy cukroví, které jsou nejlepší, když je připravíte zhruba tak měsíc před Štědrým dnem, aby stihly hezky změknout. Mezi takové patří i kakaové pracny, na které natočil video recept šéfkuchař Roman Paulus. Jedná se o snadné cukroví, se kterým vám s klidem pomůžou i vaše děti. Naučíte se vypracovat jednoduché těsto a když ho vydržíte celou noc neuždibovat, postačí ho už jen vmačkat do vymaštěných formiček a krátce upéct.

Tagy

Cukroví

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 260 g máslo
  • 250 g krupicový cukr
  • 50 g holandské kakao
  • 1 × žloutek
  • 120 g lískové ořechy
  • 350 g polohrubá mouka
  • sádlo na vymazání

Orientační nutriční hodnoty

Energie

21 597 kJ / 5 144 kcal

Bílkoviny

68,00 g

Tuky

306,50 g

Vláknina

38,30 g

Sůl

0,15 g

Sacharidy

534,20 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Lískové ořechy rozmixujeme najemno, případně již koupíme nasekané.

02.Do mísy nandáme změklé máslo, cukr, kakao, žloutek, nasekané lískové ořechy a mouku. Pomocí kuchyňského robotu připravíme drobivé těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici odležet alespoň 2 hodiny (ideálně přes noc).

03.Druhý den sádlem vymažeme čisté formičky na pracny a do každé nandáme trochu těsta.

Některé formičky vyžadují vymazání a jiné potřebují být naopak úplně čisté. Vyzkoušejte, jak vaše formičky fungují nejlépe, aby cukroví šlo dobře vyklopit.

04.Formičky nandáme na plech a pečeme v troubě rozehřáté na 165 °C asi 15 minut na program horkovzduch.

05.Upečené pracny necháme krátce vychladnout a ještě teplé je obalíme v moučkovém cukru.

Do moučkového cukru zkuste přidat balíček vanilkového cukru.

06.Pracny pečeme 4 týdny před Vánoci, skladujeme uzavřeném boxu v chladu a temnu a spotřebujeme do 5-6 týdnů. 

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo