Cuketové zelí
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Napadlo by vás někdy, že si můžete připravit „kysané zelí“ – tedy jeho variaci – z cukety? Vyzkoušejte tento netypický, avšak výborný recept podle video návodu šéfkuchaře Romana Pauluse. Kromě samotné cukety stačí pár surovin, většinu z nich obstarají olivový olej, cibule, česnek, kmín a trocha mouky na zaprášení a octa na dokončení. Hotové zelí pak můžete používat všude tam, kde byste jinak využili zelí klasické – tedy jako skvělý doplněk k takřka libovolnému masu!

Tagy

Skromně a skvěle

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 4 × lžíce extra panenský olivový olej
  • 100 g cibule
  • 3 × stroužek česnek
  • 1 × lžička celý kmín
  • 1 kg cuketa
  • sůl
  • 1 × lžíce hladká mouka
  • pepř
  • 1 × lžíce ocet
  • 1 × lžička krupicový cukr

Orientační nutriční hodnoty

Energie

826 kJ / 197 kcal

Bílkoviny

3,90 g

Tuky

14,90 g

Vláknina

3,30 g

Sůl

1,30 g

Sacharidy

14,50 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Cuketu nastrouháme nahrubo, osolíme a vložíme do sítka, aby z ní vykapala šťáva. Po hodině ze zeleniny vymačkáme zbytek šťávy.

Pokud používáte přerostlou cuketu, je třeba ji oloupat a vydlabat semínka. Menší cuketky můžeme použít celé.

02.V hrnci rozehřejeme olivový olej, na kterém orestujeme najemno nakrájenou cibuli a česnek dosklovata. Ochutíme kmínem, zaprášíme moukou a necháme lehce zpěnit.

03.Do základu přilijeme půlku vykapané vody z cukety a krátce provaříme, dokud nezhoustne. 

04.K cuketové jíšce přidáme vykapanou cuketu. Dobře promícháme, dle potřeby přilijeme vodu z cukety a dochutíme octem, cukrem a v případě potřeby i solí a pepřem.

05.Servírujeme stejně, jako klasické dušené zelí. Hodí se k vepřovým výpečkům, pečeni či ke sváteční kachně.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo