Kuchyně
Česká
Počet porcí
4 porce
Doba přípravy
1 hod.
Obtížnost
Začátečník
Napadlo by vás někdy, že si můžete připravit „kysané zelí“ – tedy jeho variaci – z cukety? Vyzkoušejte tento netypický, avšak výborný recept podle video návodu šéfkuchaře Romana Pauluse. Kromě samotné cukety stačí pár surovin, většinu z nich obstarají olivový olej, cibule, česnek, kmín a trocha mouky na zaprášení a octa na dokončení. Hotové zelí pak můžete používat všude tam, kde byste jinak využili zelí klasické – tedy jako skvělý doplněk k takřka libovolnému masu!
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
826 kJ / 197 kcal
Bílkoviny
3,90 g
Tuky
14,90 g
Vláknina
3,30 g
Sůl
1,30 g
Sacharidy
14,50 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Cuketu nastrouháme nahrubo, osolíme a vložíme do sítka, aby z ní vykapala šťáva. Po hodině ze zeleniny vymačkáme zbytek šťávy.
Pokud používáte přerostlou cuketu, je třeba ji oloupat a vydlabat semínka. Menší cuketky můžeme použít celé.
02.V hrnci rozehřejeme olivový olej, na kterém orestujeme najemno nakrájenou cibuli a česnek dosklovata. Ochutíme kmínem, zaprášíme moukou a necháme lehce zpěnit.
03.Do základu přilijeme půlku vykapané vody z cukety a krátce provaříme, dokud nezhoustne.
04.K cuketové jíšce přidáme vykapanou cuketu. Dobře promícháme, dle potřeby přilijeme vodu z cukety a dochutíme octem, cukrem a v případě potřeby i solí a pepřem.
05.Servírujeme stejně, jako klasické dušené zelí. Hodí se k vepřovým výpečkům, pečeni či ke sváteční kachně.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT