Kuchyně
Česká
Počet porcí
4 porce
Doba přípravy
45 min.
Obtížnost
Začátečník
Vařená čočka patří mezi oblíbené novoroční pokrmy, neboť se o ní říká, že pomůže zajistit dostatek peněz. Šéfkuchař Roman Paulus vám ale ukáže, že byste na ni neměli zanevřít ani v průběhu roku. Připravil recept na čočku na kyselo, kterým vás provede od namáčení čočky přes přípravu cibulové jíšky až po finální zahušťování, při němž se mimo jiné dozvíte i to, co znamená takzvané „Velouté“. Tento vegetariánský recept si nakonec vychutnáte nejlépe s volským okem a nakládanou zeleninou.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
1 844 kJ / 443 kcal
Bílkoviny
23,70 g
Tuky
16,60 g
Vláknina
8,10 g
Sůl
2,10 g
Sacharidy
51,00 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Čočku zalijeme studenou vodou, aby byla ponořená, a necháme odstát alespoň 2 hodiny.
Čočku můžeme nechat přes noc nebo i několik dní (v takovém případě je ale vhodné několikrát vyměnit vodu). Když se na ní objeví malé klíčky, bude ještě lepší.
02.Namočenou luštěninu slijeme, zalijeme čistou vodou asi 1 cm nad okraj a vaříme do měkka. Uvařenou čočku scedíme a odlitou vodu odložíme stranou na později.
03.Na dvou lžících oleje orestujeme nakrájenou cibuli. Jakmile začne zlátnout zasypeme moukou, připravíme cibulovou jíšku, kterou odstavíme a necháme krátce vychladnout.
Podrobné video jak připravit klasickou jíšku najdete v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
04.Studenou cibulovou jíšku podlijeme teplou vodou z vaření čočky, promícháme, ochutíme nasekaným tymiánem, cukrem, octem dle chuti, bobkovým listem, solí, pepřem a necháme asi 10 minut vařit.
05.Následně přidáme vařenou čočku, promícháme a ještě krátce povaříme.
06.V pánvi se lžící rozpáleného oleje připravíme 4 volská oka. Na pánev rozklepneme vejce, osolíme, opepříme a propečeme.
07.Z hotové čočky vyndáme bobkové listy a podáváme s volským okem, nakládanými cibulkami a okurkami.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT