Čočka na kyselo se sázeným vejcem
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

45 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Vařená čočka patří mezi oblíbené novoroční pokrmy, neboť se o ní říká, že pomůže zajistit dostatek peněz. Šéfkuchař Roman Paulus vám ale ukáže, že byste na ni neměli zanevřít ani v průběhu roku. Připravil recept na čočku na kyselo, kterým vás provede od namáčení čočky přes přípravu cibulové jíšky až po finální zahušťování, při němž se mimo jiné dozvíte i to, co znamená takzvané „Velouté“. Tento vegetariánský recept si nakonec vychutnáte nejlépe s volským okem a nakládanou zeleninou.

Tagy

Česká klasika

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 250 g sušená čočka
  • 3 × lžíce řepkový olej Vita D'or
  • 1 × cibule
  • 1 × lžíce hladká mouka Belbake
  • 1 × snítka tymián
  • 1 × lžíce krupicový cukr Belbake
  • 50 ml ocet
  • 2 × bobkový list Kania
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 4 × vejce „M“
  • 1 × snítka listová petržel
  • 100 g kořeněné okurčičky Cornichons Premium Freshona
  • 80 g cibulky ve sladkokyselém nálevu Freshona

Orientační nutriční hodnoty

Energie

1 844 kJ / 443 kcal

Bílkoviny

23,70 g

Tuky

16,60 g

Vláknina

8,10 g

Sůl

2,10 g

Sacharidy

51,00 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Čočku zalijeme studenou vodou, aby byla ponořená, a necháme odstát alespoň 2 hodiny.

Čočku můžeme nechat přes noc nebo i několik dní (v takovém případě je ale vhodné několikrát vyměnit vodu). Když se na ní objeví malé klíčky, bude ještě lepší.

02.Namočenou luštěninu slijeme, zalijeme čistou vodou asi 1 cm nad okraj a vaříme do měkka. Uvařenou čočku scedíme a odlitou vodu odložíme stranou na později.

03.Na dvou lžících oleje orestujeme nakrájenou cibuli. Jakmile začne zlátnout zasypeme moukou, připravíme cibulovou jíšku, kterou odstavíme a necháme krátce vychladnout.

Podrobné video jak připravit klasickou jíšku najdete v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

04.Studenou cibulovou jíšku podlijeme teplou vodou z vaření čočky, promícháme, ochutíme nasekaným tymiánem, cukrem, octem dle chuti, bobkovým listem, solí, pepřem a necháme asi 10 minut vařit.

05.Následně přidáme vařenou čočku, promícháme a ještě krátce povaříme.

06.V pánvi se lžící rozpáleného oleje připravíme 4 volská oka. Na pánev rozklepneme vejce, osolíme, opepříme a propečeme.

07.Z hotové čočky vyndáme bobkové listy a podáváme s volským okem, nakládanými cibulkami a okurkami.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo