Doba přípravy
5 hod.
Obtížnost
Pokročilý
Napadlo by vás někdy k přípravě masa použít jámu? Tento starobylý způsob vaření využil šéfkuchař Roman Paulus, aby ukázal, že velké kusy masa – zejména pak zvěřiny – se dají připravovat i méně tradičně. Natočil proto video návod na zakopanou dančí plec, ale určitě můžete použít i jinou zvěřinu (např. jelena nebo srnce) nebo jiný velký kus masa. Na recept potřebujete kromě plece jen bylinky, česnek, cibuli a samozřejmě dostatečně velkou jámu vyskládanou horkým kamením. Věřte, že na takto netradičně připraveném mase si pochutnají všichni vaši hosté!
Energie
1 488 kJ / 357 kcal
Bílkoviny
40,10 g
Tuky
4,20 g
Vláknina
6,20 g
Sůl
2,10 g
Sacharidy
40,60 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Vykopeme jámu, dáme do ní velké kameny a na nich rozděláme oheň. Po dvou hodinách, jakmile oheň začne dohasínat, vyndáme zbylé ohořelé dřevo a opatrně i uhlí a menší rozpálené kameny.
02.Dančí plec důkladně osolíme a opepříme ze všech stran, přidáme hrubě natrhané bylinky, neloupané stroužky česneku, neoloupané, napůl rozkrojené cibule a důkladně zabalíme do alobalu.
03.Zabalené maso umístíme do připraveného ohniště a zahrneme menšími kameny, žhavým uhlím a ohořelým dřevem. Následně přiklopíme hlínou, kterou jsme si při kopání jámy dali stranou. Můžeme přiklopit i drny.
Na překládání horkých kamenů použijte žáruvzdorné rukavice.
04.Necháme péct asi 5 hodin, podle velikosti masa.
05.Hotové maso vykopeme a dáváme přitom velký pozor, abychom neprotrhli alobal.
06.Kýtu vybalíme a podáváme ideálně s čerstvým domácím chlebem.
Jak si připravit domácí chléb se dozvíte ve videu Kulinářské akademie Lidlu zde.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT