Zakopaná zvěřina
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
doba přípravy

Doba přípravy

5 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Napadlo by vás někdy k přípravě masa použít jámu? Tento starobylý způsob vaření využil šéfkuchař Roman Paulus, aby ukázal, že velké kusy masa – zejména pak zvěřiny – se dají připravovat i méně tradičně. Natočil proto video návod na zakopanou dančí plec, ale určitě můžete použít i jinou zvěřinu (např. jelena nebo srnce) nebo jiný velký kus masa. Na recept potřebujete kromě plece jen bylinky, česnek, cibuli a samozřejmě dostatečně velkou jámu vyskládanou horkým kamením. Věřte, že na takto netradičně připraveném mase si pochutnají všichni vaši hosté! 

Tagy

Zpracování masa

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 1 × dančí plec
  • sůl
  • pepř
  • snítka tymiánu
  • 10 × stroužků česneku
  • 3 × cibule
  • snítka rozmarýnu

Orientační nutriční hodnoty

Energie

1 488 kJ / 357 kcal

Bílkoviny

40,10 g

Tuky

4,20 g

Vláknina

6,20 g

Sůl

2,10 g

Sacharidy

40,60 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Vykopeme jámu, dáme do ní velké kameny a na nich rozděláme oheň. Po dvou hodinách, jakmile oheň začne dohasínat, vyndáme zbylé ohořelé dřevo a opatrně i uhlí a menší rozpálené kameny.

02.Dančí plec důkladně osolíme a opepříme ze všech stran, přidáme hrubě natrhané bylinky, neloupané stroužky česneku, neoloupané, napůl rozkrojené cibule a důkladně zabalíme do alobalu.

03.Zabalené maso umístíme do připraveného ohniště a zahrneme menšími kameny, žhavým uhlím a ohořelým dřevem. Následně přiklopíme hlínou, kterou jsme si při kopání jámy dali stranou. Můžeme přiklopit i drny.

Na překládání horkých kamenů použijte žáruvzdorné rukavice.

04.Necháme péct asi 5 hodin, podle velikosti masa.

05.Hotové maso vykopeme a dáváme přitom velký pozor, abychom neprotrhli alobal.

06.Kýtu vybalíme a podáváme ideálně s čerstvým domácím chlebem.

Jak si připravit domácí chléb se dozvíte ve videu Kulinářské akademie Lidlu zde.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo