Zabijačkový ovar
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Na pravé vesnické zabijačka se obvykle podílí rovnou několik lidí. Šéfkuchař Roman Paulus ale natočil video seriál, ve kterém se dozvíte, jak to hravě zvládnout. V tomto díle zjistíte, jak naporcovat celé prase a které z jeho částí se skvěle hodí do zabijačkového ovaru. Naučíte se, co je to paždík i jak připravit vepřovou hlavu na ovar. Nakonec vám Roman Paulus ukáže i to, jak pracovat na zabijačce nejenom s nožem, ale také s řeznickou sekyrkou.

Tagy

Zabijačka

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Recept na zabijačkový ovar

  • voda
  • jazyk
  • chřtán
  • plíce
  • sůl
  • pepř
  • tučná část paždíku
  • hlava bez mozku
  • plece a kolena

Orientační nutriční hodnoty

Energie

0 kJ /

Bílkoviny

0,00 g

Tuky

0,00 g

Vláknina

0,00 g

Sůl

0,00 g

Sacharidy

0,00 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.V kotli přivedeme do varu vodu, osolíme, opepříme a přidáme jazyk spojený s chřtánem a plícemi (játra, slezinu a srdce nyní nevyužijeme).

02.Z prasete vyřízneme paždík. Ten rozdělíme na tučnou část, která přijde do ovaru, a libovější část, kterou necháme stranou na jiné recepty.

03.Uřízneme hlavu, kterou sekyrou rozpůlíme a vyndáme mozek. Obě půlky hlavy bez mozku přidáme do ovaru. Hlavu vložíme do kotle na dno, kostí dolu.

04.Nakonec vyřízneme i plece. Dáme si pozor, abychom s plecí neuřízli i krkovici. Z plece odsekneme nožičku a koleno. Obě plece a obě kolena přidáme do ovaru.

05.Všechno maso v kotli vaříme do měkka.

Servírování:

06.Rovnou z kotle si jako ovar podáváme zejména koleno nebo jazyk. Koleno nandáme na prkénko, kde si ho strávník obere sám. Jazyk odřízneme od chřtánu, oloupeme, nakrájíme na plátky a servírujeme zvlášť nebo společně s kolenem. Obojí si nejlépe vychutnáme s křenem, hořčicí a plátkem křupavého chleba.

Jak si připravit domácí kváskový chléb se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo