Velikonoční boží milosti
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

25 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Cukroví si většina z nás spojuje zejména s Vánocemi, ale tradičně se připravují i během jiných svátků – například Velikonoc. I proto šéfkuchař Roman Paulus natočil recept na velikonoční cukroví – boží milosti, kterým se také říká křehutinky. Jedná se o tenké proužky z těsta smažené v oleji (případně na sádle) a posypané moučkovým cukrem. A připravují se snadněji, než byste si možná mysleli. Pusťte se do nich!

Tagy

Skromně a skvěle

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 25 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 250 g hladká mouka
  • 3 × lžíce plnotučné mléko
  • 1 × lžíce citronová kůra
  • 30 g máslo
  • 2 × žloutek
  • 1 × lžíce tuzemák
  • 1 × lžíce zakysaná smetana (16 % tuku)
  • 1 × špetka sůl
  • na smažení rostlinný olej
  • na obalování moučkový cukr

Orientační nutriční hodnoty

Energie

329 kJ / 79 kcal

Bílkoviny

1,30 g

Tuky

3,60 g

Vláknina

0,30 g

Sůl

0,02 g

Sacharidy

9,80 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Do mixovací nádoby nandáme hladkou mouku, vlažné mléko, nastrouhanou citronovou kůru, sůl, změklé máslo, žloutky, tuzemák a zakysanou smetanu.

: 3 lžíce mléka zkuste změnit za 4 lžíce bílého vína.   

02.Přístroj nastavíme na program hnětení pevného těsta, čas necháme nastavený na 2 minutách, přiklopíme víkem a počkáme na zpracování těsta. Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme alespoň 2 hodiny, ideálně do druhého dne odpočinout.

03.Rozleželé těsto druhý den vybalíme a na pomoučněném vále rozválíme na tloušťku 2–3 mm. To následně rádlem rozkrájíme na obdélníky velké asi 5×7 cm. Každý obdélník dvakrát prořízneme, trochu roztáhneme a následně zprudka smažíme ve velmi rozpáleném oleji dozlatova z obou stran.

Během smažení by se měly boží milosti nafouknout. Pokud se nedaří, na chvilku je možné přiklopit je pokličkou, potom se nafouknou lehce.

04.Smažené křehutinky necháme okapat na papírové utěrce, a ještě za tepla bohatě posypeme moučkovým cukrem.

Místo sypání je můžeme v cukru i obalit. Buďte však opatrní, jelikož jsou velmi křehké a snadno se lámou.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo