Kuchyně
Česká
Počet porcí
25 porcí
Doba přípravy
1 hod.
Obtížnost
Začátečník
Cukroví si většina z nás spojuje zejména s Vánocemi, ale tradičně se připravují i během jiných svátků – například Velikonoc. I proto šéfkuchař Roman Paulus natočil recept na velikonoční cukroví – boží milosti, kterým se také říká křehutinky. Jedná se o tenké proužky z těsta smažené v oleji (případně na sádle) a posypané moučkovým cukrem. A připravují se snadněji, než byste si možná mysleli. Pusťte se do nich!
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
329 kJ / 79 kcal
Bílkoviny
1,30 g
Tuky
3,60 g
Vláknina
0,30 g
Sůl
0,02 g
Sacharidy
9,80 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Do mixovací nádoby nandáme hladkou mouku, vlažné mléko, nastrouhanou citronovou kůru, sůl, změklé máslo, žloutky, tuzemák a zakysanou smetanu.
: 3 lžíce mléka zkuste změnit za 4 lžíce bílého vína.
02.Přístroj nastavíme na program hnětení pevného těsta, čas necháme nastavený na 2 minutách, přiklopíme víkem a počkáme na zpracování těsta. Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme alespoň 2 hodiny, ideálně do druhého dne odpočinout.
03.Rozleželé těsto druhý den vybalíme a na pomoučněném vále rozválíme na tloušťku 2–3 mm. To následně rádlem rozkrájíme na obdélníky velké asi 5×7 cm. Každý obdélník dvakrát prořízneme, trochu roztáhneme a následně zprudka smažíme ve velmi rozpáleném oleji dozlatova z obou stran.
Během smažení by se měly boží milosti nafouknout. Pokud se nedaří, na chvilku je možné přiklopit je pokličkou, potom se nafouknou lehce.
04.Smažené křehutinky necháme okapat na papírové utěrce, a ještě za tepla bohatě posypeme moučkovým cukrem.
Místo sypání je můžeme v cukru i obalit. Buďte však opatrní, jelikož jsou velmi křehké a snadno se lámou.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT