Srílanský čočkový dhal
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Asijská, Indická, Srílanská

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

30 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Mezi nejoblíbenější pokrmy nejenom na Srí Lance, ale v celé Indii patří tradiční čočkový dhal. Zkuste přenést trochu orientálních vůní do své kuchyně a připravit si ho doma! Šéfkuchař Roman Paulus během svého putování po Cejlonu natočil video recept na tuto klasickou specialitu. Naučíte se namíchat základ, do kterého kromě šalotky patří i spousta koření, skořice a chilli nevyjímaje. Nejdůležitější surovinou dhalu je pak červená čočka vařená v kokosovém mléce a dokončená kokosovou smetanou. Až budete mít hotovo, stačí přidat rýži a můžete podávat!

Tagy

Ze Srí Lanky

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 2 × lžíce kokosový olej
  • 0,5 × lžička římský kmín
  • 0,5 × lžička černá hořčičná semínka
  • 0,5 × lžička pískavice řecké seno
  • 0,5 × svitek skořice
  • 1 × sušená pálivá paprička
  • 1 × lžička drcené chilli
  • 1 × šalotka
  • 2 × stroužek česnek
  • 150 g červená čočka
  • 200 ml řídké kokosové mléko
  • 0,5 × lžička mleté chilli
  • 0,5 × lžička mletá kurkuma
  • 1 × lžička kari koření
  • 100 ml kokosová smetana (husté kokosové mléko)
  • sůl
  • pepř
  • 10 × kari lístek

Orientační nutriční hodnoty

Energie

1 395 kJ / 333 kcal

Bílkoviny

11,00 g

Tuky

19,70 g

Vláknina

5,90 g

Sůl

0,01 g

Sacharidy

30,90 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.V pánvi s rozpáleným kokosovým olejem opražíme koření (římský kmín, hořčičné semínko a pískavici). Přidáme na kousky nalámanou skořici, sušené pálivé papričky a krátce zarestujeme. Přidáme na plátky nakrájenou šalotku a česnek dozlatova. Doplníme suchou čočkou, zarestujeme a podlijeme řídkým kokosovým mlékem.

Kokosové mléko i smetanu můžete zaměnit za kokosové mléko z plechovky. Tekutina se může separovat i v samotné plechovce. V takovém případě použijte hustý vršek jako smetanu a řidší spodek jako mléko.

02.Ochutíme mletým chilli, kurkumou, kari kořením a vaříme do měkka.

03.Vařenou čočku doplníme kokosovou smetanou, osolíme, opepříme a doplníme pokrájenými kari listy.

10 kari lístků můžete nahradit 2 bobkovými listy.

04.Servírujeme v hluboké misce doprostřed stolu, aby si každý nandal dle chuti. Podáváme s vařenou basmati rýží. 

05.Ozdobit můžeme smaženou šalotkou a smaženými kari lístky.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo