Kuchyně
Asijská, Indická, Srílanská
Počet porcí
4 porce
Doba přípravy
1 hod.
Obtížnost
Pokročilý
Na své cestě po Srí Lance objevoval šéfkuchař Roman Paulus i tamější street food. Mezi nejoblíbenější pouliční pochoutky tam patří smažené tuňákové kuličky, které se můžete naučit připravovat i doma. Aby chutnaly opravdu autenticky, budete potřebovat pestrou směs koření, do které patří mimo jiné i cejlonská skořice, zázvor, římský kmín, chilli nebo kurkuma. Samotný základ na kuličky pak stačí namíchat z tuňáka (vařeného nebo konzervovaného), zelených banánů na vaření a brambor. Pak budete potřebovat už jen klasický trojobal a pár minut smažení v oleji.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
1 112 kJ / 267 kcal
Bílkoviny
15,90 g
Tuky
8,00 g
Vláknina
4,60 g
Sůl
0,20 g
Sacharidy
35,50 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Banán omyjeme a ve slupce uvaříme ve vodě doměkka. Tuňáka uvaříme ideálně na páře a klasickým způsobem uvaříme v osolené vodě oloupané brambory.
Použít můžete u okapaného tuňáka z konzervy nebo jinou rybu zbylou z předchozího oběda.
02.V pánvi rozehřejeme kokosový olej a vložíme nadrobno nakrájenou cibulku, posekané kari lístky, nastrouhaný česnek a zázvor. Ochutíme nalámanou skořicí, drceným chilli dle chuti, mletým římským kmínem, pepřem, chilli práškem a kurkumou a orestujeme.
Množství chilli přizpůsobte dle chuti a pálivosti.
03.V druhé misce spojíme v kompaktní těsto oloupaný vařený banán, uvařenou rybu a brambory.
04.Ochutíme kořením z pánve a ze směsi tvarujeme kuličky, které obalujeme v klasickém trojobalu (nejprve v mouce, následně v rozšlehaném vajíčku a nakonec ve strouhance).
Dávka pro 4 porce vychází asi na 20 kuliček.
05.Smažíme v rozehřátém oleji dozlatova.
06.Podáváme ihned teplé, ale hodí se i studené například jako součást oblíbeného salátu nebo chuťovka na oslavu.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT