Srílanský street food - smažené rybí kuličky

play Přehrát video recept
Srílanský street food - smažené rybí kuličky
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Asijská, Indická, Srílanská

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

 Na své cestě po Srí Lance objevoval šéfkuchař Roman Paulus i tamější street food. Mezi nejoblíbenější pouliční pochoutky tam patří smažené tuňákové kuličky, které se můžete naučit připravovat i doma. Aby chutnaly opravdu autenticky, budete potřebovat pestrou směs koření, do které patří mimo jiné i cejlonská skořice, zázvor, římský kmín, chilli nebo kurkuma. Samotný základ na kuličky pak stačí namíchat z tuňáka (vařeného nebo konzervovaného), zelených banánů na vaření a brambor. Pak budete potřebovat už jen klasický trojobal a pár minut smažení v oleji.

Tagy

Ze Srí Lanky

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 2 × lžíce kokosový olej
  • 50 g šalotka
  • 5 × kari lístek
  • 1 × lžička strouhaný zázvor
  • 2 × stroužek česnek
  • 1 × lžíce cejlonská skořice
  • 1 × lžička drcené chilli
  • 0,5 × lžička římský kmín
  • 1 × lžička mletý pepř
  • 1 × lžička mleté chilli
  • 1 × lžička mletá kurkuma
  • 1 × banán na vaření (plantain)
  • 200 g vařený tuňák
  • 300 g vařené brambory
  • na obalování strouhanka
  • na obalování vejce
  • na obalování hladká mouka
  • na smažení rostlinný olej

Orientační nutriční hodnoty

Energie

1 112 kJ / 267 kcal

Bílkoviny

15,90 g

Tuky

8,00 g

Vláknina

4,60 g

Sůl

0,20 g

Sacharidy

35,50 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Banán omyjeme a ve slupce uvaříme ve vodě doměkka. Tuňáka uvaříme ideálně na páře a klasickým způsobem uvaříme v osolené vodě oloupané brambory.

Použít můžete u okapaného tuňáka z konzervy nebo jinou rybu zbylou z předchozího oběda.

02.V pánvi rozehřejeme kokosový olej a vložíme nadrobno nakrájenou cibulku, posekané kari lístky, nastrouhaný česnek a zázvor. Ochutíme nalámanou skořicí, drceným chilli dle chuti, mletým římským kmínem, pepřem, chilli práškem a kurkumou a orestujeme.

Množství chilli přizpůsobte dle chuti a pálivosti.

03.V druhé misce spojíme v kompaktní těsto oloupaný vařený banán, uvařenou rybu a brambory. 

04.Ochutíme kořením z pánve a ze směsi tvarujeme kuličky, které obalujeme v klasickém trojobalu (nejprve v mouce, následně v rozšlehaném vajíčku a nakonec ve strouhance). 

Dávka pro 4 porce vychází asi na 20 kuliček.

05.Smažíme v rozehřátém oleji dozlatova.

06.Podáváme ihned teplé, ale hodí se i studené například jako součást oblíbeného salátu nebo chuťovka na oslavu.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo