Špíz z grilovaných jater se zkaramelizovanou cibulí

play Přehrát video recept
Špíz z grilovaných jater se zkaramelizovanou cibulí
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda prázdná hvězda prázdná
počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Jakmile se venku oteplí, je načase vytáhnout gril! Šéfkuchař Roman Paulus je na grilovací sezónu vždy připraven, což dokazuje i svým video receptem na grilované špízy z vepřových jater. Kromě jater na nich najdete i anglickou slaninu a červenou cibuli, ale protože špízy jsou jídlo hravé, můžete přidat například i žampiony nebo svou oblíbenou klobásu. I přílohu připravíte přímo na grilu. Tentokrát je dvojí – karamelizovaná cibule s tymiánem a balsamicem a grilované brambory.

Tagy

Grilování

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Karamelizovaná cibule

  • 100 g máslo Pilos
  • 400 g cibule
  • 1 × snítka čerstvý tymián
  • 1 × lžíce krupicový cukr Belbake
  • 2 × lžíce balsamico crema Italiamo
  • 1 × snítka listová petržel

Špízy

  • 600 g vepřová játra Řezníkova čerstvá porce
  • 1 × větvička čerstvý tymián
  • 2 stroužky česnek
  • extra panenský olivový olej Primadonna
  • keramický mlýnek s pepřem 4 barev Kania
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • 200 g anglická slanina v celku Pikok
  • 2 × červená cibule
  • 400 g brambory

Orientační nutriční hodnoty

Energie

2 962 kJ / 708 kcal

Bílkoviny

44,70 g

Tuky

39,90 g

Vláknina

4,90 g

Sůl

2,30 g

Sacharidy

42,40 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.V rozpáleném grilu rozehřejeme ideálně litinovou pánev a v ní rozpustíme máslo. Přidáme na proužky nakrájenou cibuli, přiklopíme víko grilu a restujeme.

Zvolte vhodnou pánev bez plastových částí, aby se v grilu nezničila. Vhodná je železná grilovací nebo těžká litinová.

02. Mezitím očistíme vepřová játra a nakrájíme je na menší kusy. Marinujeme nasekaným čerstvým tymiánem, česnekem, 1 lžící olivového oleje, pepřem a promícháme. Slaninu a oloupané cibule nakrájíme na kostky. Na špízové jehlice postupně napichujeme slaninu, cibuli a marinované kusy jater.

Pokud napichujete špízy na dřevěné špejle, předem je namočte na 30 minut do studené vody. Dřevo pak bude mít menší tendenci na grilu hořet.

03.Syrové brambory očistíme, nakrájíme na asi 1,5 cm silné plátky a naskládáme do chladnější části grilu, aby se stihly propéct. Zavřeme víko grilu.

04.Nakonec osolíme připravené špízy, dle potřeby zakápneme olivovým olejem a grilujeme krátce, aby se játra moc nevysušila. 

05.K restované cibuli přidáme nasekaný tymián a cukr, promícháme a necháme krátce zkaramelizovat. Ke konci dochutíme balzamikovým octem a nasekanou listovou petrželí.

06.Opečené brambory osolíme, zakápneme olivovým olejem a podáváme se zkaramelizovanou cibulí a játrovými špízy. Ozdobíme čerstvými bylinkami.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo