Sněhový punčový dort
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

12 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

3 hod.

obtížnost

Obtížnost

Profesionál

Lásku k tatínkům nelze vyjádřit slovy, ale sladký punčový dort je krásný začátek. Potěšte svého tatínka na Den otců sněhovým punčovým dortem podle Mirky van Gils Slavíkové.


Tagy

Dorty

Mirka van Gils Slavíková

Mirka van Gils Slavíková

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 12 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Piškot:

  • 6 × vejce „M“
  • 75 g cukr krupice Belbake
  • 1 g sůl Kania
  • 20 g máslo Pilos
  • 1 × vanilkový lusk
  • 1 × citron (kůra)
  • 80 g hladká mouka Belbake

Krém:

  • 250 g plnotučné mléko Pilos
  • 0,5 × vanilkový lusk
  • 50 g vaječné žloutky
  • 60 g cukr krupice Belbake
  • 25 g pudinkový prášek vanilka Belbake
  • 3 g želatina v plátcích
  • 30 ml tuzemák Alliance
  • 20 g máslo Pilos
  • 200 g smetana ke šlehání Pilos (40 % tuku)

Rumový sirup:

  • 50 ml voda
  • 50 g cukr krupice Belbake
  • 50 ml tuzemák Alliance
  • čerstvá máta

Italský sníh:

  • 120 g bílky
  • 0,5 × vanilkový lusk
  • 240 g cukr krupice Belbake

Orientační nutriční hodnoty

Energie

1 497 kJ / 358 kcal

Bílkoviny

7,00 g

Tuky

14,10 g

Vláknina

0,30 g

Sůl

0,30 g

Sacharidy

44,70 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Piškot:

01.Bílky vyšleháme s 50 g cukru a solí do sněhu.

02.Do mísy vložíme máslo, 25 g cukru, žloutky, zrníčka vanilky a nastrouhanou citronovou kůru a vyšleháme ručním mixérem do krémové konzistence. Ke žloutkové směsi přidáme část vyšlehaného sněhu, ručně zamícháme a poté vmícháme zbytek sněhu. Nakonec přisypeme mouku a zamícháme.

03.Na plech položíme dortový ráfek, jehož dno zabalíme do alobalu, vlijeme do něj připravené těsto a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut. Po vychladnutí z formy vyřízneme.

Krém:

04.Do hrnce vlijeme mléko, přidáme zrníčka vanilky a přivedeme k varu. 

05.V misce smícháme žloutky, cukr a vanilkový pudink. Zalijeme horkým mlékem, rozmícháme, přelijeme zpět do hrnce a za stálého šlehání provaříme.

Krém je provařený, jakmile zmizí pěna.

06.Namočenou želatinu vymačkáme a za stálého míchání ji necháme rozpustit v uvařeném pudinku. Přilijeme tuzemák, přidáme máslo, které necháme rozpustit po povrchu krému, a necháme vychladnout.

Rozpuštěné máslo na povrchu zabrání vzniku škraloupu.

07.Studený krém prošlehneme metličkou, přidáme k vyšlehané šlehačce a důkladně promícháme.

Rumový sirup:

08.Do hrnce vlijeme vodu, přisypeme cukr a svaříme. Do svařeného sirupu vlijeme tuzemák.

Dort:

09.Upečený piškot rozkrojíme na tři stejné pláty. 

10.Na plech položíme alobal, na něj 1 piškotový plát, okolo dortový ráfek vyložený pečicím papírem a potřeme polovinou krému. Přikryjeme druhým plátem a důkladně ho namočíme polovinou rumového sirupu. Rozetřeme druhou polovinou krému, přikryjeme třetím plátkem a opět namočíme rumovým sirupem. Necháme vychladnout v lednici.

Italský sníh:

11.Cukr vsypeme do hrnce, zalijeme trochou vody a svaříme na bublinu (112 °C).

Co znamená na bublinu? Do cukru s vodou ponořte drátěné očko a foukněte jako do bublifuku. Pokud se vám tvoří bubliny, máte hotovo. Podívejte se na video.

12.Bílky a zrníčka vanilky vložíme do mísy robota a začneme šlehat. Za stálého šlehání přiléváme svařený cukr a šleháme do úplného vychladnutí. Hotový přendáme do cukrářského sáčku s hladkou špičkou.

13.Z vychlazeného dortu sejmeme dortovou formu a italským sněhem ozdobíme celý dort.

14.Sníh opálíme flambovací pistolí do světlé hnědé barvy a ozdobíme snítkou máty.

Můžete také ozdobit kandovanými nebo čerstvými kousky ovoce.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo