Nakládaný citron
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Není od věci čas od času přijít na nějaký nový způsob ochucování jídla. Jedním z takových jsou nakládané citrony podle receptu šéfkuchaře Romana Pauluse. Nejedná se ale o klasické citrony naložené v cukru, nýbrž v soli. Tato pro nás nezvyklá varianta je základem spousty pokrmů v marocké kuchyni. Až citrony podle Romana Pauluse naložíte, pochutnáte si na jejich kůře coby na dochucovadle v pokrmech, jako jsou tažín, kuskus anebo v různých salátech.

Tagy

Škola vaření

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • asi 1 kg hrubozrnné soli
  • 2 kg bio citronů

Orientační nutriční hodnoty

Energie

2 420 kJ / 580 kcal

Bílkoviny

22,00 g

Tuky

6,00 g

Vláknina

56,00 g

Sůl

0,10 g

Sacharidy

186,40 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Citrony omyjeme a osušíme. Každému citronu uřízneme špičku a nakrojíme ho na čtvrtiny, ale nedokrojíme, aby držel pohromadě. Citron rozevřeme, zasypeme solí a skládáme do sklenice s trochou solí na dně. 

02.Během plnění sklenice průběžně prosypáváme solí. Plnou sklenici znovu posypeme solí a obsah zalijeme citronovou šťávou. Uzavřeme. První 3 dny každý den citrony upěchujeme, aby byly ponořené. Kdyby bylo ve sklenici málo šťávy, dolijeme ji. Následující 3 týdny necháme v lednici rozležet.

Na co nakládané citrony použít?

03.Po třech týdnech už nakládané citrony můžeme začít používat. Ovoce vyndáme ze sklenice, omyjeme ve studené vodě a seřízneme žlutou kůru, kterou dále používáme. Ideálně ji nakrájíme na nudličky a použijeme k dochucení zejména marocké kuchyně a salátů. Výborně se hodí do dresinků a dipů, zejména k doplnění ryb.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo