Medovo-kokosové pracny
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

doba přípravy

Doba přípravy

2 hod.

Klasické pracny nebo tlapky (podle toho, jak jim říkáte) se nejčastěji připravují z kakaového těsta, ale pokud si chcete letošní Vánoce trošku ozvláštnit, vyzkoušejte tento recept šéfkuchaře Romana Pauluse. Ten upekl pracny ze světlého těsta, do kterého kromě základních surovin patří i citronová šťáva, strouhaný kokos a troška medu. Až si těsto řádně odpočine v lednici, stačí ho naplnit do formiček, upéct a výsledné cukroví (bez uždibování!) obalit v moučkovém cukru.


Tagy

Cukroví

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 180 g máslo
  • 120 g strouhaný kokos
  • 75 g krupicový cukr
  • 270 g hladká mouka
  • 1,5 × lžička citronová šťáva
  • 1,5 × lžička med
  • na vymazání sádlo (nebo přepuštěné máslo)
  • 1 × vanilkový cukr
  • 50 g moučkový cukr

Orientační nutriční hodnoty

Energie

15 215 kJ / 3 636 kcal

Bílkoviny

37,10 g

Tuky

226,50 g

Vláknina

26,50 g

Sůl

0,10 g

Sacharidy

377,50 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Do mísy nandáme změklé máslo, kokos, cukr, mouku, citronovou šťávu a med. Pomocí kuchyňského robotu připravíme drobivé těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici odležet alespoň 2 hodiny (ideálně přes noc).

02.Druhý den sádlem vymažeme čisté formičky na pracny a do každé nandáme trochu těsta.

Některé formičky vyžadují vymazání a jiné potřebují být naopak úplně čisté. Vyzkoušejte, jak vaše formičky fungují nejlépe, aby se daly dobře vyklopit.

03.Formičky s těstem nandáme na plech a pečeme v troubě rozehřáté na 160 °C asi 15 minut dozlatova na program horkovzduch.

04.Upečené pracny necháme krátce vychladnout a ještě teplé jej obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

05.Pracny pečeme 4 týdny před Vánoci, skladujeme uzavřeném boxu v chladu a temnu a spotřebujeme do 5–6 týdnů. 

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo