Karamelové košíčky
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod. 30 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Pokud chcete, aby vaše vánoční cukroví bylo krásně křehké, potřebujete mu dát dostatečně dlouhou dobu k uležení. A proto se nebojte začít s pečením s pořádným předstihem. Šéfkuchař Roman Paulus vás naučí, jak upéct karamelové košíčky. Zjistíte, jak namíchat těsto z mouky, másla a drcených sušenek. Po upečení košíčků stačí už jen přidat krém. Ten Roman Paulus namíchal z našlehaného másla a karamelizovaného kondenzovaného mléka. Pak už stačí jen přidat trochu nasekaných mandlí na ozdobu a vydržet, aby vám všechny košíčky vydržely až do Štědrého dne. 

Tagy

Cukroví

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Košíčky

  • 200 g sušenek Spekulatius
  • 50 g hladké mouky
  • 100 g másla

Náplň

  • 150 g másla
  • 397 g karamelizovaného kondenzovaného mléka

Ozdoba

  • 100 g mandlových lupínků
  • 200 ml vody
  • 1 × lžička soli

Orientační nutriční hodnoty

Energie

19 950 kJ / 4 764 kcal

Bílkoviny

64,30 g

Tuky

314,70 g

Vláknina

17,90 g

Sůl

8,00 g

Sacharidy

434,10 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Těsto: 

01.Sušenky rozemeleme, smícháme se změklým máslem a moukou a vypracujeme drobivé těsto. 

02.Hmotu ještě krátce v ruce propracujeme, vytvoříme cihličku, zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici 2-3 hodiny odpočinout.

03.Studené těsto vtlačujeme do košíčků, které naskládáme na plech a pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C asi 15 minut na program horkovzuch.

04.Upečené necháme ve formičce krátce zchladnout a poté opatrně vyklopíme a necháme úplně vychladnout.

Krém:

05.Máslo vyšleháme, přidáme zkaramelizované kondenzované mléko a vyšleháme poměrně tekutý krém, který naplníme do cukrářského sáčku.

Nesehnali jste zkaramelizované kondenzované mléko? Kupte klasické slazené, plechovku neotvírejte, vložte ji do studené vody a vařte 1 hodinu. Následně ji otočte a vařte druhou hodinu. Poté plechovku vyjměte, nechte vychladnout do druhého dne a po otevření v ní najdete domácí karamelizované kondenzované mléko.

Slané mandlové lupínky:

06.Mandlové lupínky vložíme do hrnce s osolenou vodou, minutu vaříme, vypneme plamen a 10 minut necháme odstát. Následně slijeme, osušíme a přendáme na plech s pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova.

Košíčky:

07.Vychladlé košíčky naplníme karamelovým krémem a ozdobíme pečenými mandlovými lupínky.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo