Karamelky
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
doba přípravy

Doba přípravy

30 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Milujete karamelky nebo oblíbené polské bonbony Krowky (nebo správněji Krówki)? Možná se budete divit, jak snadné je si podobný recept připravit doma! Potřebujete k tomu jen několik základních ingrediencí – cukr, máslo a smetanu – a se zbytkem vám poradí šéfkuchař Roman Paulus. Zjistíte, jak správně připravit karamel a i jak z něho pomocí smetany a mléka vytvořit správně hustou karamelovou hmotu. Tu pak jen necháte pořádně vychladnout (nejdříve při pokojové teplotě, pak v lednici) a nakrájíte na malé kvádry – domácí karamelové potěšení je hotové!

Tagy

Nepečené zákusky

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 150 g krupicového cukru
  • 100 ml smetany ke šlehání (33 % tuku)
  • 30 g másla

Orientační nutriční hodnoty

Energie

4 668 kJ / 1 116 kcal

Bílkoviny

2,60 g

Tuky

57,30 g

Vláknina

0,00 g

Sůl

0,11 g

Sacharidy

153,10 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Cukr roztavíme a zkaramelizujeme v rozpáleném hrnci. Mezitím přivedeme smetanu do varu.

02.Do horkého karamelu opatrně vlijeme ohřátou smetanu, stáhneme a mícháme dokud nezískáme jednolitou hmotu bez hrudek. Pomalu vaříme asi 5 minut do krémové konzistence.

Správnou konzistenci zjistíte snadno. Do ledové vody nakapejte horký karamel se smetanou, počkejte 30 vteřin a následně vyndejte. Měli byste dosáhnout konzistence požadované karamelky. 

03.Jakmile je hustota správná, do horké hmoty vmícháme máslo, necháme rozpustit, dobře promícháme a následně vlijeme do formy vyložené pečicím papírem.

04.Necháme zchladnout na pokojovou teplotu a následně vložíme alespoň na 2–3 hodiny do lednice.

05.Zatuhlé karamelky nakrájíme a v případě, že je chceme uchovat na později či darovat, zabalíme do pečicího papíru jako bonbony.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo