Doba přípravy
30 min.
Obtížnost
Pokročilý
Milujete karamelky nebo oblíbené polské bonbony Krowky (nebo správněji Krówki)? Možná se budete divit, jak snadné je si podobný recept připravit doma! Potřebujete k tomu jen několik základních ingrediencí – cukr, máslo a smetanu – a se zbytkem vám poradí šéfkuchař Roman Paulus. Zjistíte, jak správně připravit karamel a i jak z něho pomocí smetany a mléka vytvořit správně hustou karamelovou hmotu. Tu pak jen necháte pořádně vychladnout (nejdříve při pokojové teplotě, pak v lednici) a nakrájíte na malé kvádry – domácí karamelové potěšení je hotové!
Energie
4 668 kJ / 1 116 kcal
Bílkoviny
2,60 g
Tuky
57,30 g
Vláknina
0,00 g
Sůl
0,11 g
Sacharidy
153,10 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Cukr roztavíme a zkaramelizujeme v rozpáleném hrnci. Mezitím přivedeme smetanu do varu.
02.Do horkého karamelu opatrně vlijeme ohřátou smetanu, stáhneme a mícháme dokud nezískáme jednolitou hmotu bez hrudek. Pomalu vaříme asi 5 minut do krémové konzistence.
Správnou konzistenci zjistíte snadno. Do ledové vody nakapejte horký karamel se smetanou, počkejte 30 vteřin a následně vyndejte. Měli byste dosáhnout konzistence požadované karamelky.
03.Jakmile je hustota správná, do horké hmoty vmícháme máslo, necháme rozpustit, dobře promícháme a následně vlijeme do formy vyložené pečicím papírem.
04.Necháme zchladnout na pokojovou teplotu a následně vložíme alespoň na 2–3 hodiny do lednice.
05.Zatuhlé karamelky nakrájíme a v případě, že je chceme uchovat na později či darovat, zabalíme do pečicího papíru jako bonbony.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT