 
  Obtížnost
Profesionál
Když ve své kuchyni narazíte na sardinky, připravte si z nich něco dobrého! Šéfkuchař Roman Paulus natočil video návod na to, jak sardinky očistit i vyvrhnout, abyste je mohli upéct nebo ugrilovat. Naučíte se i trik, jak sardinku nařezat, aby se propekla krásně rovnoměrně. O něco méně známý způsob přípravy sardinek je filetování. To je překvapivě snadné, zvládnete to hravě! Filety se hodí buď na smažení nebo na nakládání do sladkokyselého nálevu. Nakonec uvidíte i jak vyfiletovat sardinku na takzvaného „motýlka“, což se vám bude skvěle hodit například na přípravu rybích rolek a grilování.
 
   01.Celé čerstvé sardinky s hlavou očistíme od šupin. K tomu nám poslouží obrácená strana nože, škrabka na šupiny nebo obyčejná lžíce.
02.Následně řízneme do řitního otvoru, vedeme řez směrem k hlavě a otevřeme břišní dutinu. Obrácenou stranou nože vyndáme vnitřnosti.
03.Rybku opláchneme ve vodě, osušíme a uděláme zářezy na kůži necelý centimetr do sebe, aby se snadněji propekla.
04.Takto připravená sardinka se hodí na grilování a pečení v alobalu. Na talíři je třeba ještě odstranit kosti.
05.Očištěnou sardinku položíme hřbetem směřujícím k nám a ostrým nožem řízneme za ploutví směrem k hlavě. Následně pak podél páteře až k ocasu, dokud nezískáme filet. To samé opakujeme i z druhé strany.
Kostry s hlavami nevyhazujte, ale připravte si z nich chutný vývar podle triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
06.Filátko lze opéct v pánvi s trochou olivového oleje a podávat na zeleninovém salátu. Maso je možné i naložit na sladko-kyselo na způsob matesů.
07.Očištěné a vyvrhnuté rybce uřízneme hlavu, znovu ji omyjeme a osušíme.
08.Nožem uděláme řez směrem k ocasu. Následně opatrně prsty stahujeme maso z páteře. Na konci odřízneme páteř. Začistíme a získáme jeden vykostěný filet. Ocásek můžeme nechat.
09.Maso lze naplnit zeleninou, zarolovat a naložit, nebo naplnit bylinkami, uzavřít a péct jako rybu v celku.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT