Hovězí udon polévka
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Asijská

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

4 hod.

obtížnost

Obtížnost

Profesionál

Pokud si chcete dopřát kus asijské kuchyně u sebe doma, vyzkoušejte třeba pšeničné nudle udon. Tato japonská specialita – podobná tradiční polévce ramen – se skvěle hodí do vývaru podle receptu šéfkuchaře Romana Pauluse. Kromě nám známých surovin – petržele, celeru, mrkve, zázvoru nebo česneku – v něm najdete i řadu exotických, jako jsou houby shitake nebo zelená řasa kombu. Silnou chuť mu pak dodají pečená hovězí žebra a vepřová nožička. Až budete mít vývar hotový, stačí přidat vařené hovězí maso a spoustu dobrot na ozdobení – například česnekové chipsy nebo smaženou tempuru.

Tagy

Světová kuchyně

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Vývar

  • 400 g hovězích kostí (žebra)
  • 1 × vepřová nožička
  • 25 ml slunečnicového oleje
  • 50 g mrkve
  • 50 g celeru
  • 50 g petržele
  • 2 × stroužky česneku
  • 20 g zázvoru
  • 80 g cibule
  • 5 × kuliček nového koření
  • 10 × kuliček černého pepře
  • 3 × bobkové listy
  • 2,5 l vody
  • 10 g sušených hub Shitake (asi 5 hub)
  • 1 × sušená řasa Kombu
  • 1 × lžíce japonské omáčky Hon tsuyu
  • 1 × lžíce saké
  • sůl
  • pepř

Do talíře použijeme

  • 300 g čerstvých udon nudlí
  • 4 × lžíce sezamového oleje
  • 300 g hovězího zadního nebo roštěnce
  • 100 ml vody
  • 100 ml japonské omáčka Hon tsuyu
  • 100 ml saké
  • 1 × menší cibule
  • 20 g zázvoru
  • 1 × lahůdková cibulka
  • tenké proužky čerstvé pálivé papričky
  • 4 × lžíce česnekových chipsů
  • 4 × lžička chilli oleje
  • 4 × lžíce smažené tempury

Orientační nutriční hodnoty

Energie

3 432 kJ / 820 kcal

Bílkoviny

35,30 g

Tuky

49,80 g

Vláknina

3,00 g

Sůl

3,60 g

Sacharidy

47,30 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Vývar:

01.Hovězí kosti a vepřovou nohu pečeme v troubě rozehřáté na 160°C 60 minut.

02.V hrnci rozpálíme slunečnicový olej, na kterém opečeme na kousky nakrájenou mrkev, celer a petržel. Přidáme i oloupané stroužky česneku, kousky zázvoru a po chvíli restování i nahrubo nakrájenou cibuli. Ochutíme divokým kořením a restujeme lehce do zlatova.

03.Následně doplníme o pečená žebra, nožičku, studenou vodu, sušené houby a řasu a vaříme při mírném varu asi 12 hodin. Průběžně sbíráme pěnu.

04.Hotový vývar přecedíme přes jemné sítko a dochutíme omáčkou Hon tsuyu, saké, solí a pepřem.

Do talíře použijeme:

05.Udon nudle uvaříme podle návodu do měkka a scedíme.

06.Hovězí zadní/roštěnec nakrájíme na co nejtenčí plátky a spaříme ve vroucí vodě. Maso přecedíme, propláchneme a vrátíme do hrnce. Zalijeme trochou vody, Hon tsuyu a saké (1:1:1). Tekutina by měla být v úrovni masa. Přidáme na plátky nakrájenou cibuli a nastrouhaný zázvor. Maso vaříme do měkka.

07.Do talíře nandáme lžíci sezamového oleje, malou trochu připraveného vývaru a uvařené nudle. Přidáme vařený hovězí roštěnec, na kolečka nakrájenou lahůdkovou cibulku, tenké nudličky pálivé papriky, česnekové chipsy, chilli olej a celou porci přelijeme vroucím vývarem.

Jak připravit česnekové chipsy zjistíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

08.Dokončíme smaženou tempurou těsně před podáváním.

Jak připravit smaženou tempuru zjistíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo