Dušená hovězí kližka na mrkvi
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

2 hod. 30 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Hovězí kližka se díky své šťavnatosti skvěle hodí na přípravu guláše, hovězího na pivě či víně, ale také hovězího na mrkvi. A přesně to je recept, který tentokrát připravil šéfkuchař Roman Paulus. Zjistíte, jak maso správně nakořenit, proč ho obalit v mouce i že je třeba dát si záležet i na tom, jak maso do rendlíku naskládáte, aby se propeklo přesně tak, jak má, a nezačalo se slepovat k sobě. Až budete mít maso připravené, přijde ta správná chvíle na samotnou omáčku, ve které hraje hlavní roli mrkev a cibule orestovaná na kmíně. Nakonec se už budete muset jen rozhodnout, jestli si jako přílohu dáte šťouchaný brambor, nebo vláčný karlovarský knedlík.

Tagy

Česká klasika

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 800 g hovězí kližka Řezníkova čerstvá porce
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem 4 druhů Kania
  • 100 g vepřové sádlo Pikok
  • 1 × lžíce hladká mouka Belbake
  • 200 g cibule
  • 1 × lžička celý kmín Kania
  • 400 g mrkev
  • 1 × lžička sušený tymián Kania
  • 1 l hovězí vývar
  • 1 × snítka listová petržel
  • karlovarský knedlík

Orientační nutriční hodnoty

Energie

2 492 kJ / 599 kcal

Bílkoviny

52,50 g

Tuky

35,90 g

Vláknina

4,00 g

Sůl

3,30 g

Sacharidy

18,30 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Kližku nakrájenou na kostky osolíme, opepříme, pomoučníme a dobře promícháme. 

02.V hrnci rozehřejeme sádlo, na kterém maso dobře opečeme ze všech stran.

03.Opečené maso z hrnce vyndáme na talíř a na rozpáleném výpeku orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli, kmín a orestujeme na barvu.

04.Doplníme pokrájenou mrkví, opečeným masem, ochutíme tymiánem, podlijeme vývarem a vaříme asi 2 hodiny doměkka.

Jak připravit domácí hovězí vývar zjistíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

05.V průběhu dušení občas zamícháme a v případě potřeby podlijeme.

06.Před podáváním svaříme na potřebnou hustotu a podáváme s karlovarským knedlíkem ozdobené nasekanou listovou petrželí.

Jak připravit domácí karlovarský knedlík zjistíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo