Čočkovo-houbová pečeně

Čočkovo-houbová pečeně
hvězda prázdná hvězda prázdná hvězda prázdná hvězda prázdná hvězda prázdná
počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

2 hod.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Vědomé stravování nemusí být tabu ani na Vánoce. Čočková pečeně s houbami, bramborovou kaší a salátem z červeného zelí se skvěle hodí i jako sváteční oběd.

Tagy

Vegan

Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Pečeně:

  • 75 g čočka Campo Largo
  • 200 g tofu Vemondo
  • 2 × lžíce sójová omáčka Kania
  • 1 × lžíce řepkový olej Vita D´or
  • 70 g cibule
  • 1 × stroužek česnek
  • 1 × lžíce rajčatový protlak Kania
  • 100 g žampiony
  • 30 g vlašské ořechy Alesto
  • listová petržel
  • čerstvý tymián
  • 75 g jemné ovesné vločky Crownfield
  • 1 × plnotučné hořčice Kania
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 1 × lžička sušená majoránka Kania
  • 1 × lžička mletá sladká paprika Kania

Omáčka:

  • 1 × lžíce řepkový olej Vita D´or
  • 70 g cibule
  • 100 g mrkev
  • 100 g řapíkatý celer
  • 50 g žampiony
  • 1 × stroužek česnek
  • 1 × lžíce rajčatový protlak Kania
  • 1 × lžíce hladká mouka Belbake
  • 1 × lžíce balsamico Acentino
  • 1 × lžíce sójová omáčka Kania
  • 600 ml zeleninový vývar
  • čerstvý tymián
  • čerstvý rozmarýn

Salát z červeného zelí:

  • 400 g červené zelí
  • 1 × lžíce bio javorový sirup Maribel
  • 2 × lžíce balsamico Acentino
  • 2 × lžíce extra panenský olivový olej Primadonna

Bramborová kaše:

  • 800 g moučné brambory
  • 2 × lžíce rostlinný tuk
  • 200 ml bio mandlový nápoj Vemondo
  • 1 × špetka muškátový oříšek

Orientační nutriční hodnoty

Energie

3 027 kJ / 724 kcal

Bílkoviny

26,10 g

Tuky

31,60 g

Vláknina

14,50 g

Sůl

2,60 g

Sacharidy

84,80 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Pečeně:

01.Čočku uvaříme dle návodu na obalu a necháme vychladnout.

02.Tofu osušíme, rozmělníme a namarinujeme v sójové omáčce.

03.V rozehřáté pánvi s olejem orestujeme cibuli a česnek nakrájené najemno. Přidáme rajčatový protlak a krátce zarestujeme. Přidáme žampiony nakrájené nadrobno a namarinované tofu, opékáme dalších 5 minut.

04.Do pánve přidáme uvařenou čočku, nadrobno nasekané vlašské ořechy, nasekané bylinky, ovesné vločky a hořčici, osolíme, opepříme, dochutíme majoránkou a paprikou, promícháme a necháme krátce odležet.

05.Třetinu směsi rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka a znovu vše důkladně promícháme. Směs vložíme do formy na biskupský chlebíček vyložené pečicím papírem a pečeme troubě v předehřáté na 200 °C asi 25 minut.

Omáčka:

06.V rozehřátém hrnci s olejem zprudka opečeme cibuli, mrkev a celer nakrájené na větší kostky a žampiony na čtvrtky.

07.Do hrnce přidáme oloupaný a rozmáčklý česnek a rajčatový protlak a restujeme asi 2 minuty.

08.Zaprášíme moukou, přilijeme balsamico, sójovou omáčku a zeleninový vývar. Přidáme nasekané bylinky a vaříme bez pokličky asi 15 minut, až omáčka mírně zhoustne.

09.Omáčku přecedíme přes sítko, osolíme, opepříme a podle potřeby znovu krátce povaříme, až dosáhne hustší konzistence.

Salát z červeného zelí:

10.Červené zelí omyjeme, necháme okapat a nakrouháme na jemné proužky. Promneme se solí a necháme krátce odstát.

11.Přilijeme javorový sirup, balsamico a olej, znovu důkladně promneme a necháme 15–20 minut odležet.

Bramborová kaše:

12.Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kostky a uvaříme ve vroucí osolené vodě doměkka, asi 10–15 minut.

13.Uvařené brambory slijeme, rozmačkáme s rostlinným tukem a mandlovým nápojem na krémové pyré. Dochutíme solí a muškátovým oříškem.

Aby byla kaše ještě jemnější, propasírujeme ji podruhé skrze jemné sítko.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo