Kuchyně
Asijská, Srílanská
Doba přípravy
10 min.
Obtížnost
Profesionál
Máte tušení, co je to tapioka? Anebo maniok? Jedná se o dvě různá pojmenování jednoho a totéž – hlízy keře rostoucího v tropech po celém světě. Šéfkuchař Roman Paulus se během své cestě po Srí Lance podíval blíže i na tapioku a teď vám ukáže, jak roste i jak se sklízí. Dozvíte se, že se používá podobně jako brambory, ale také se mele na jemnou mouku. Nakonec si ještě s jeho pomocí připravíte jednoduché tapiokové chipsy, které mohou sloužit jako originální příloha anebo jen jako pochoutka k televizi – nejlépe s chilli salsou nebo mangovým čatní.
01.Tapioka je keř, který roste v tropických oblastech po celé Zemi. Setkat se s ním můžete pod různými názvy, jako jsou maniok, tapioka, cassava či yuca.
02.V kuchyni používáme kořenové hlízy, které rostou pod zemí. Tapioka je takřka bez alergenu, neobsahuje lepek a je lehce stravitelná. Obsahuje množství jednoduchých sacharidů a je velmi kalorická. I díky tomu pomáhá nasytit hladové v rozvojových zemích a celosvětově je hojně využívaná.
03.V našich podmínkách se s ní nejčastěji setkáme v podobě tapiokových perel, ze kterých si snadno připravíme chutný tapiokový pudink.
04.Čerstvý kořen očistíme, oloupeme škrabkou podobně, jako brambory, a nakrájíme na tenké plátky. V hrnci či hluboké pánvi rozpálíme rostlinný olej a smažíme dozlatova. Hotové vyndáme, necháme krátce okapat a před podáváním osolíme.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT