Červený korpus na Red Velvet dort
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Napadlo vás někdy, proč je dort Red Velvet tak krásně červený? Svou původní barvu získal tak, že dříve používané přírodní kakao reagovalo s octem nebo podmáslím, které se při přípravě korpusu používají, a vytvořilo tak typickou červenou barvu. Dnes se na to musí jinak a šéfkuchař Roman Paulus vám proto ukáže, jak připravit piškot na Red Velvet za pomoci červené řepy a potravinářského barviva. Kromě toho se dozvíte i to, jak správně získat co nejvíc chuti z přírodního vanilkového lusku. Pusťte se do pečení!

Tagy

Základy pečení a zdobení

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Suroviny na 2 pláty:

  • 315 g máslo
  • 100 g vařená červená řepa
  • potravinářské gelové barvivo (červené)
  • 300 g krystalový cukr
  • 1 × vanilkový lusk
  • 2 × vejce "M"
  • 220 g slunečnicový olej
  • 1 × špetka sůl
  • 6 g jedná soda
  • 6 g ocet
  • 240 g plnotučné mléko
  • 16 g kakao
  • 330 g hladká mouka

Orientační nutriční hodnoty

Energie

29 196 kJ / 6 976 kcal

Bílkoviny

62,90 g

Tuky

501,30 g

Vláknina

16,80 g

Sůl

5,50 g

Sacharidy

583,10 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Vařenou červenou řepu rozmixujeme na jemné pyré.

02.Změklé máslo a cukr vyšleháme do pěny. Postupně přidáváme pyré z řepy, gelové barvivo, semínka z vanilkového lusku, vejce a pomalu zašleháme olej.

Co se slupkou z vanilky? Připravte si domácí vanilkový cukr podle našeho receptu.

03. Následně ručně přimícháme špetku soli, jedlou sodu, ocet, mléko, kakao a nakonec mouku.

04.Připravíme si dva plechy vyložené pečicím papírem a na každý rovnoměrně rozetřeme polovinu těsta. Pečeme v troubě rozpálené na 160 °C 10–12 minut. Zkontrolovat můžeme dřevěnou špejlí. Když píchneme do hotového těsta, vyndáme ji čistou. Pokud jsou na ní zbytky lepivého těsta, potřebuje péct déle. Před použitím necháme korpus zcela vychladnout.

05. Jak připravit mechový řez?

06.Oba pláty překrojíme napůl. Jednu polovinu rozdrobíme na „piškotovou drobenku“ a dáme stranou. Připravíme si oblíbený bílkovo-máslový krém (doporučujeme likérový) z triku Kulinářské akademie Lidlu, čerstvé lesní ovoce nebo banány a mátu na ozdobu.

07.První polovinu plátu potřeme krémem, přiklopíme druhou polovinou, opět potřeme krémem, přiklopíme třetí polovinou, znovu potřeme zbylým krémem a zasypeme nadrobeným korpusem.

Čerstvé ovoce můžete vložit i do krému mezi jednotlivé vrstvy.

08. Ozdobíme čerstvým ovocem a lístky máty. Řez nakrájíme na pravidelné (nebo i nepravidelné) tvary, případně z něj vykrajujeme kolečka – malé dortíčky, které servírujeme.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo