Roman Paulus

Výlet za srílanským ovocem

Ostrov na jihu Indie – Srí Lanka (Cejlon) – nabízí pestrou škálu exotického ovoce, které se rozhodl na svých cestách blíže prozkoumat šéfkuchař Roman Paulus. Dozvíte se, jak se pěstují i sklízí nám známé kokosové ořechy nebo plody ananasovníku, ale také se podíváte na nám často neznámé plody, jako je mučenka (passion fruit) nebo žlutý královský kokos. Pokud máte i tyto plody v malíku, představí vám Roman Paulus ještě vzácnější kousky – ovoce zvané chlebovník (který se při vaření používá podobně jako brambory) anebo Jackfruit – to se skvěle hodí jako náhražka masa v autentickém indickém kari.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

POSTUP

Mučenka (marakuja nebo passion fruit) 

Mučenku můžeme najít v dvou různých variantách. Červená dosahuje maximálně velikosti citronu a má tvrdou a matnou slupku. Žlutá varianta může být veliká až jako grapefruit a slupku má měkčí a lesklou. Díky sladkokyselé chuti se obě varianty výborně hodí do dortů a dochucení chia nebo tapiokového pudinku. Používáme dužinu se semínky. 

Jackfruit a Chlebovník

Tato ovoce bývají často zaměňována. Přesto, že pocházejí ze stromů stejného rodu morušovníkovitých, liší se nejen velikostí, ale zejména svým využitím. Nejedná se ve skutečnosti o plod, ale o plodenství tvořeno 100 až 500 srostlými zdužnatělými okvětími. Mluvíme tedy o nepravém plodu.

Chlebovník je menší, obvykle váží něco málo přes 1 kg a ovoce roste na koncích větví. Z čerstvého plodu vytéká latex a tak je vhodné při porcování ruce potřít kokosovým olejem. Pro dužinu se sklízí zejména nezralé plody, které s vaří, smaží nebo dusí. Často se i suší, rozemelou na mouku a peče se z nich chléb.

Jackfruit může být až 1 m dlouhý, 25 kg těžký a vyrůstá přímo z kmene stromu. Plod skrývá dílky s poměrně velkými semeny obalenými žlutou lahodnou dužinou. Pokud je zralá, vychutnáme si jí syrovou, chutná totiž po banánu a ananasu. Nezralá se vaří v kokosovém mléce či slaných nálevech a využívá se jako zelenina. Ve vegetariánské a veganské stravě se používá jako náhražka masa, díky podobné struktuře.

Ananas

Ananas je Evropanům dobře známý a těžko nás překvapí. Přesto nás může zaskočit, že neroste na stromech nebo palmách, ale jedná se o poměrně nízký keř plný dlouhých tuhých listů. Jeden keř vyplodí obvykle pouze jeden ananas za sklizeň. 

Tip: Ve videích Kulinářské akademie Lidlu se můžete dozvědět, jak ananas snadno a dokonale oloupat a jak oblíbené ovoce grilovat.

Královský kokos (thambili nebo žlutý kokos)

Na rozdíl od klasického kokosu se nekonzumuje ani dužina, ani mléko. Přesto je tahle žlutá verze kokosu nesmírně oblíbená. Kokosová voda z něj je velice chutná, plná vitaminů, minerálů a antioxidantů. V ayurvédské medicíně ji využívají již tisíce let.

Tip: Díky skvělému složení je voda z královského kokosového ořechu vhodná nejen při únavě nebo velkém fyzickém výkonu, ale pomůže nám i s kocovinou. Na Srí Lance dokonce věří, že když vodu z kokosu vypijete po večírku ještě než ulehnete ke spánku, kocovině tím předejdete.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU