Roman Paulus
Doba přípravy30 min.

Mango čatní

Mangové čatní (nebo také chutney) je skvělým doplňkem indických nebo srílanských jídel. Šéfkuchař Roman Paulus vám proto ukáže, jak si ho můžete připravit doma. Postupujete podobně, jako kdybyste připravovali ovocný džem, jen s poměrně jiným (a orientálnějším) výsledkem. Kromě manga, cukru a vinného octa budete potřebovat ještě zázvor, česnek a k tomu plno aromatického koření – například chilli nebo kardamom. Hotové čatní pak stačí jen naplnit do sklenic, nechat vychladnout a skladovat až několik měsíců (nebo prostě do té doby, než ho všechno sníte).

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
14

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

1 dávka = 700 ml = 14 porcí

  • 200 g krupicový cukr
  • 250 ml bílý vinný ocet
  • 1 kg mango
  • 20 g zázvor
  • 1 × stroužek česnek
  • 0,5 × lžička semínka koriandru
  • 0,5 × lžička římský kmín
  • 0,5 × lžička mleté chilli
  • 1 × lžička černucha
  • 1 × čerstvá pálivá paprička
  • 4 × tobolka kardamom
  • hmoždíř
  • struhadlo
  • sklenice

POSTUP

Mango oloupeme a nakrájíme na kusy. Čerstvou papričku očistíme, zbavíme semínek a nakrájíme nadrobno. Zázvor a česnek bez slupky nastrouháme. Z tobolek kardamomu vybereme semínka a nadrtíme je v hmoždíři. Římský kmín a semínka koriandru nasucho v pánvi orestujeme a následně v hmoždíři rozdrtíme.

Do hrnce dáme vinný ocet a cukr, přivedeme do varu a necháme krátce provařit.

Přidáme nakrájené mango, zázvor, česnek, koriandr, římský kmín, chilli, černuchu, pálivou papričku a kardamom. Vaříme mírným plamenem do zhoustnutí, následně plníme do sklenic, které dobře uzavřeme a otočíme.

Takto připravené čatní vydrží ve sklepě i několik měsíců.

Tip: Aby bylo čatní co nejlepší, použijte polovinu ovoce přezrálého a polovinu tvrdšího. Přezrálé ovoce se rozvaří a udělá pěknou omáčku, zatímco tvrdší kousky zůstanou zachovány a omáčka tak bude mít krásnou strukturu.

Mango čatní je skvělým dipem při grilování, hodí se k pečivu, zelenině i masům a v některých receptech se používá i jako přísada na vaření. 

Orientační nutriční hodnoty (1 porce = 50 ml): 119 kcal, 1 g bílkovin, 28 g sacharidů, 0 g tuků 

Orientační nutriční hodnoty (1 dávka = 700 ml = 14 porcí): 1671 kcal, 9 g bílkovin, 386 g sacharidů, 6 g tuků

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU