Roman Paulus

Jak zpracovat bůček

Víte o bůčku úplně všechno? Šéfkuchař Roman Paulus vás možná přesvědčí o opaku! Připravil video návod na všechny možné přípravy vepřového boku. Uvidíte, proč je dobré ho před krájením kůže zamrazit nebo jak ho správně naložit do soli, aby se jeho kůže krásně vypekla. Ukáže vám také, jak připravit bůčkovou roládu nebo výpečky. Nakonec zjistíte i, co je to konfitování a jak tímto způsobem bůček připravit.



SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

POSTUP

Jak pohodlně nakrájet kůži na bůčku?

Aby kůže při krájení nikam neutíkala, nekrčila se a zůstala pevná, bůček dáme do mrazáku alespoň na 45 minut. Na krájení použijeme opravdu ostrý nůž. Možností je i použít odlamovací nůž – nová čepel bývá dostatečně ostrá, můžeme si pevně nastavit délku a mít tak všechny řezy stejně hluboké. Stejným způsobem nakrájíme i kůži na vepřovém koleni. Kůži krájíme buď na proužky, nebo rovnou na čtverečky. 

Zkuste pečený bůček plněný švestkovou nádivkou podle tohoto receptu.

Tip: Aby byla kůžička opravdu dokřupava vypečená, naložte bůček do soli na 24 hodin, následně opláchněte a pečte.

Jak nakrájet bůček na roládu?

Z lednice vychlazený bůček (tentokrát ho nemrazíme) položíme na kůži. Ve středu uděláme rovný řez zhruba do půlky masa a každou stranu od středu ke stranám podřízneme, abychom mohli maso rozložit do větší šířky – takzvaně na motýlka.

Rozevřené maso naklepeme, střed naplníme a odchlípnuté strany zase zahneme zpět přes nádivku. Konce masa by se měly překrývat. Do pekáče přendáme spojem dolů a kůží nahoru, aby se mohla vypéct do křupava.

Zkuste bůček s bylinkami se salátem z fenyklu a jablka podle tohoto receptu.

Jak nakrájet bůček na výpečky?

Maso i s kůží nakrájíme na kostky 3×3 cm, marinujeme 24 hodin a druhý den pomalu vypékáme do křupava. 

Jak připravit výpečky na pivu s chlupatým knedlíkem se dozvíte v receptu zde.

Jak připravit bůček na konfitování?

Maso i s kůží dáme do mrazáku alespoň na 45 minut, aby se dobře krájelo. Kůži nakrájíme na čtverečky a celý kus naložíme do směsi soli, cukru, bylinek a česneku na 24 hodin. Druhý den opláchneme a ponoříme do pekáče s rozehřátým vepřovým sádlem. V troubě několik hodin konfitujeme při 110–130 °C, dokud se maso nerozdusí.

Hotové necháme vychladnout a znovu rozpečeme, nebo připravíme oblíbené vepřovky.

Podrobný recept na konfitovaný bůček se zadělávanou kapustou najdete ve videu zde.

Zavařit ho můžeme stejným způsobem, jako konfitovaná husí stehna z tohohle receptu. 

Tip: Více o vepřovkách a jejich využití se dočtete v našem článku.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU