Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Gougere – sýrové jednohubky z odpalovaného těsta

Už jste někdy slyšeli název „gougère“? Pokud ještě ne, o mnoho jste přišli, tak to pojďte napravit! Gougère je něco jako sýrová profiterolka, tedy francouzská jednohubka z odpalovaného těsta. Šéfkuchař Roman Paulus natočil video recept, abyste si ji mohli připravit i doma a oslnit s ní všechny své silvestrovské hosty. Zjistíte, jak připravit odpalované těsto (je to snazší, než jste si určitě mysleli) i jak ho doplnit čedarem a sýrem s modrou plísní. Pečení trvá jenom 15 minut a pochutnat si můžete buď jen tak, nebo třeba se svou oblíbenou pomazánkou.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 250 g vody
  • 80 g másla
  • sůl
  • pepř
  • mleté chilli
  • špetka muškátového oříšku
  • 150 g hladké mouky
  • 5 × vajec „M“
  • 130 g cheddaru
  • 120 g sýra s modrou plísní

POSTUP

V hrnci přivedeme k varu vodu s máslem, ochutíme špetkou soli, pepřem, čerstvě strouhaným muškátovým oříškem a podle chuti i mletým chilli. Do vroucí směsi nasypeme mouku a vzniklé těsto takzvaně „odpálíme“ od hrnce. Následně ho přendáme do kuchyňského robotu, krátce propracujeme a vlijeme 4 celá vejce. Po krátkém zapracování přidáme nastrouhaných 80 g cheddaru a strouhaný sýr s modrou plísní.

Tip: Podrobné video ohledně odpalovaného těsta (a zdobných labutí) najdete v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Jednolité těsto přendáme do cukrářského sáčku a nastříkáme na plech s pečicím papírem malé hrudky. Dodržujeme dostatečný odstup mezi jednotlivými kousky, jelikož při pečení hodně nabydou. Každý kousek potřeme rozšlehaným vejcem a přikryjeme plátkem cheddaru.

Pečeme v troubě rozehřáté na 200 °C 15–18 minut. Troubu dříve neotvíráme, aby nám těsto nesplasklo.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU