Marcel Ihnačák
Doba přípravy1 hod.

Flíčky se zelím na sladko i na slano

Flíčky jsou pro mnoho lidí nezapomenutelnou dobrotou z dětství, které jim připravovaly jejich maminky a babičky. Možná vás ale překvapí, jak snadné je si je uvařit vlastní. Aby na vás maminky a babičky mohly být pyšné, natočil šéfkuchař Marcel Ihnačák video recept, podle kterého zvládnete připravit těsto na domácí flíčky i všechno ostatní, co k nim budete potřebovat. Chutnají totiž stejně dobře na sladko – s cukrem, mákem nebo kakaem – i na slano – podle receptu Marcela Ihnačáka se zelím, opečenou slaninou a lahůdkovou cibulkou.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
6

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 250 g hladké mouky Belbake
  • 250 g polohrubé mouky Belbake
  • 4 × vejce „M“
  • 100 ml vody
  • olivový olej Primadonna
  • 100 g másla Pilos
  • 2 × svazky lahůdkové cibulky
  • 1 × lžíce krystalového cukru Belbake
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 1 × bílá hlávka zelí
  • 200 g slaniny Pikok v celku
  • 50 g moučkového cukru Belbake
  • váleček
  • sítko

POSTUP

Z obou druhů mouky, vajec a vody vypracujeme hladké těsto.

Tip: Pokud chceme dosáhnout žluté barvy flíčků, připravíme je jen ze žloutků.

Bochník těsta posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme alespoň půlhodinu odstát při pokojové teplotě nebo v chladničce do dalšího dne. Odpočinuté těsto rozdělíme na 4 části a každou z nich rozválíme na pomoučněné desce. Pláty nakrájíme na 8 cm široké pásy. Ty potom poskládáme na sebe a nakrájíme na flíčky. 

Tip: Pokud se těsto příliš lepí, posypeme ho moukou.

Flíčky vaříme ve vroucí osolené vodě asi 2 minuty, dokud nevyplavou na hladinu, a přecedíme.

Tip: Těstoviny, které jsme nevařili, můžeme nechat uschnout posypané moukou, rozložené na plechu a skladovat v uzavřené krabici.  

V středně velkém hrnci na oleji a másle restujeme na kolečka nasekané bílé časti cibulek. Po chvíli je posypeme krystalovým cukrem, osolíme a opepříme. Zelí očistíme (zbavíme košťálu), nakrájíme na tenké proužky nebo nastrouháme a přihodíme k dozlatova opečené cibuli. Osolíme, opepříme a restujeme, dokud zelí nezkaramelizuje a změkne. Slaninu nakrájíme na malé kousky a opečeme v malém hrnci s olejem do křupava. K zelí přimícháme flíčky. 

Flíčky s zelím servírujeme posypané slaninou a nasekanou zelenou částí lahůdkové cibulky nebo na sladko, posypané moučkovým cukrem.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU