Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Exotické ovoce

V obchodech často najdete spoustu exotického ovoce, o kterém možná ani nevíte, jak se správně jmenuje, natož jak chutná nebo jako ho v kuchyni využít. Šéfkuchař Roman Paulus se rozhodl, že v tom udělá pořádek, a natočil video přehled více než deseti druhů netradičního ovoce, mezi které patří například i karambola, mango, granátové jablko nebo mochyně. Zjistíte, jaké se lépe hodí do dezertů či míchaných drinků a jakými uděláte větší parádu v salátech nebo jiných slaných receptech.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

POSTUP

Mučenka (marakuja nebo passion fruit)

Mučenku můžeme najít v dvou různých variantách. Červená dosahuje maximálně velikosti citronu a má tvrdou a matnou slupku. Žlutá varianta může být veliká až jako grapefruit a slupku má měkčí a lesklou. Díky sladkokyselé chuti se obě varianty výborně hodí do dortů a dochucení chia nebo tapiokového pudinku. Používáme dužinu se semínky.

Dračí ovoce

Častěji narazíme na červenou variantu s růžovou slupkou, zelenými lístky a bílou dužinou s černými semínky. Méně známé je žluté dračí ovoce, které má žlutou slupku a trochu připomíná ananas. Díky svému nádhernému vzhledu avšak méně výrazné chuti se používá zejména na ozdobu dezertů a koktejlů.

Mangostan

Mangostan je často označován za nejchutnější ovoce planety. Má tlustou tmavou slupku, která rychle tvrdne a bílou dužinu v podobě stroužků, které obalují jednotlivá velká semena. Konzumuje se bílá dužina, která chuťově připomíná liči. Pěstuje se zejména v jižní Asii, ale narazit na něj můžete i v jiných tropických oblastech. V České republice ho seženeme výjimečně a poměrně draze, jelikož se rychle kazí a dlouhý transport špatně snáší. Až ho uvidíte na dovolené, rozhodně ho ochutnejte.

Karambola

Ozdobná hvězdička se díky atraktivnímu vzhledu používá hlavně k dozdobení koktejlů, dezertů, ale i chutných barevných salátů. Zelená bývá méně zralá a kyselejší, kdežto žlutá už bude sladší a zachutná i dětem.

Mango

Známé ovoce, které je u nás běžně k dostání. Nezralé mango je nakyslé a dá se použít namísto zeleniny zejména do salátů. Zralé mango bývá měkčí, chuťově mnohem sladší a rozhodně oblíbenější. Když koupíte méně zralé mango, nechte jej doma při pokojové teplotě dozrát. Jakmile začne být měkké, můžeme jej oloupat a naporcovat. Výborně se hodí například k rýžovému pudinku.

Tip: Jak jednoduše oloupat a naporcovat mango se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Granátové jablko

Jablko z ráje, jak je často toto ovoce přezdíváno, se vyznačuje krásně červenou slupkou a velkým množstvím semínek obalených v průhledné až rudé dužině. Jíme semínka i s dužinou, případně vymačkáme šťávu, které džina obsahuje velké množství.

Zrníčka se výborně hodí k lilkovému salátu Baba ganoush, ale pochutnáme si na nich i kuskusovém salátu nebo v kombinaci s kachnou.

Tip: Jak jednoduše oloupat granátové jablko se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Kaki

Sladké oranžové ovoce, které je k dostání nejvíce v období Vánoc, se skvěle hodí do ovocného salátu, nebo samostatně jako výživná svačina pro děti. Zralé je trochu měkké (ale mělo by mít pevnou slupku) a velmi sladké. Výborné je i v kombinaci s drůbeží v listovém salátu nebo ráno v jogurtu k snídani. Plod se konzumuje omytý, celý i se slupkou. Jediné, co nejíme, jsou zaschlé zelené listy (pozůstatek květu).

Hruška Nashi

Velmi vodnatá hruška, která na první pohled připomíná spíše žluté jablko, se velmi snadno otlačí a tak ji nejčastěji najdete v ochranné pěnové síťce nebo speciálních vytvarovaných přepravních bedýnkách. Je méně sladká než naše běžná hruška, ale o to více osvěžující, což oceníte zejména v horkých letních dnech. Jíme ji samostatně stejně jako jiné hrušky (tedy omytou a celou až na semínka), případně přidáváme do letních limonád a chlazených džbánků s vodou. Výborná bude pokrájená spolu s dalším ovocem na dřevěném prkénku jako občerstvení na party či grilování.

Papája

Velké ovoce, které po rozříznutí ukáže oranžovou sladkou dužinu a černá nejedlá zrníčka. Pokud koupíme ještě nezralou papáju, vnitřek je zelený a jde v kuchyni využít jako zelenina. Zelená papája je velmi často využívána v asijské kuchyni do salátů (zkuste vietnamský salát ze zelení papáji) a zralé ovoce se obvykle jí samotné, v ovocných salátech a nebo je využíváno jako ozdoba dezertů.

Pomelo

Ovoce příbuzné grapefruitu můžeme koupit v bílé nebo růžové variantě. Oloupání silné hořké slupky sice zabere pár minut, ale následně můžeme vychutnávat citrusové segmenty třeba u oblíbeného filmu, k snídani v řeckém jogurtu a nebo na oblíbeném zeleninovém salátu.

Mochyně (physalis)

Mochyni nejspíše znáte jako oblíbené přírodní lampionky, které ukrývají menší oranžovou kuličku. Plod (kulička) vzhledově trochu připomíná rajčátko a jí se celý. Díky své nakyslosti a zdobnosti (listy se nejí, ale při podávání se ohnou dozadu a působí nejen zdobně, ale i jako držadlo, než ovoce ukousneme) se hodí zejména k velmi sladkým dezertům (třeba mini pavlova) a alkoholickým koktejlům. Obsahuje velké množství vitaminů C a tak je velmi vhodná i ke svačině pro děti.

Kiwi

Všichni známe hnědé chlupaté ovoce s brčálově zelenou sladkou dužinou plnou černých semínek. Věděli jste ale, že existuje i žlutá varianta? Je o něco sladší a navíc ji můžete jíst i se slupkou. Ať už zelenou nebo žlutou dužinu i se semínky nejvíc využijete do ovocných salátů, dezertů nebo oblíbených drinků.

Tip: Jak jednoduše oloupat kiwi se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU