Roman Paulus
Doba přípravy4 hod.

Celé pečené jehně na grilu

Grilování celého jehněte je zlatý hřeb každé letní sezóny. Šéfkuchař Roman Paulus vám přehledně ukáže, jak na to. Samozřejmě budete potřebovat jehně a navíc i dostatek času. V solném roztoku byste ho totiž měli mít naložené alespoň týden předtím, než se s ním pustíte na gril. Naučíte se i marinádu, kterou budete celé jehně po dobu jeho opékání potírat. Výsledkem bude zábava pro všechny návštěvníky na několik hodin a neustálé chození si pro přídavky!
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Recept na celé pečené jehně na grilu

  • celé vykuchané jehně bez hlavy
  • grilovaná zelenina
  • tzatziki

Solný roztok

  • 1 l vody
  • 40 g soli
  • 5 × stroužků česneku
  • 10 kuličky nového koření
  • 25 kuličky černého pepře
  • 5 × bobkových listů
  • 10 kuličky jalovce
  • 1 × větvička čerstvého rozmarýnu

Marináda

  • 2 × lžíce mleté sladké papriky
  • 2 × lžíce mleté pálivé papriky
  • 2 × lžíce římského kmínu
  • 8 × stroužků česneku
  • 1 × hrst čerstvého rozmarýnu
  • 1 × hrst čerstvého tymiánu
  • 500 ml extra panenského olivového oleje

POSTUP

Z vody, soli, celých stroužků česneku, nového koření, celého pepře, bobkových listů, jalovce a čerstvého rozmarýnu nachystáme solný lák. Připravíme ho takové množství, aby se do něj celé vykuchané jehně bez hlavy dalo ponořit nebo zavakuovat. Maso v něm necháme týden uzrát.

Uleželé jehně na grilovací rám pomocí jehel důkladně připevníme. Ujistíme se, že jehly maso drží skrz plece, hrudí i kýty. Zajistíme drátem, aby z rámu nevypadly a aby jehně dobře drželo.

Ze sladké a pálivé papriky, římského kmínu, stroužků česneku, bylinek a oleje připravíme pomocí ručního mixéru marinádu.

Maso upevníme na gril, důkladně potřeme marinádou ze všech stran a za průběžného potírání a stálého otáčení grilujeme asi 2,5 hodiny.

Tip: Doba grilování závisí na velikosti jehněte a typu grilu. Jehně můžete i průběžně odřezávat a podávat během celého večera.

Podáváme s pečeným bramborem, grilovanou zeleninou a tzatziki.

Tip: Jak si ugrilovat zeleninu a připravit domácí tzatziki se dozvíte ve videích Kuchyně Lidlu.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU