Kuchyne Lidlu

Zelí

Zelí je zelenina z čeledi brukvovitých. Nejpopulárnější odrůdou je hlávkové zelí, mezi které patří například bílé a červené. Jedlá část je tvořena hlávkou, která je složena ze šťavnatých, těsně k sobě přiléhajících listů.

Jaké má vlastnosti?

Divoce rostoucí bylo zelí v okolí Středozemního moře známé již před 5000 lety. Pěstováno bylo již v 1. stol. př.n.l. ve starověkém Římě, kde bylo ceněno pro své lěčivé účinky - Římané jej používali k léčení nemocí plic, jater, kloubů a kožních chorob. Pythagoras doporučoval konzumovat syrové zelí každodenně jako prostředek, který léčí nervové choroby. V lidové medicíně byly jeho listy využívány jako obklady na bolavé klouby a pití zelné šťávy jako pomoc proti žaludečním vředům.

Nejvíce důležitých složek se nachází v tmavých vnějších listech zelí. Zelí, zejména jeho bílá odrůda, je velmi dobrým zdrojem vitamínu C, proto námořníci konzumovali zelí, aby předcházeli kurdějím. Námořníci také přišli na to, že syrové zelí léčí bolesti hlavy, příznaky po stavech opilosti a pomáhá skoro vystřízlivět. Bohužel během vaření se značná část vitamínu C ztratí, proto se doporučuje zelí konzumovat v syrovém stavu.

Jak jej vybírat?

Při koupi zelí je třeba zkontrolovat, zda je zelí čisté, zdravé, nepoškozené a zda jsou jeho listy pevně zavinuté. Vnější tmavé, oschlé nebo poškozené listy je třeba odstranit.

Jak jej připravit?

Zelí je možné konzumovat syrové, vařené, dušené nebo kysané. Dokonale se hodí do polévek, zeleninových salátů a zapékaných jídel. Zelí má nízký počet kalorií, je lehce stravitelné, ale často se podává s mastnými a těžko stravitelnými potravinami. Jejich vliv můžeme zjemnit tím, že přidáme do zelí koření, které nám usnadní trávení, např. kopr nebo kmín.

Abychom se zbavili nepříjemného pachu, zelí vaříme bez pokličky.

 

Nutriční hodnoty ve 100 g zeleniny:

• Energetická hodnota - 29 kcal

• Bílkoviny - 1,7 g

• Sacharidy - 7,4 g

• Tuky - 0,2 g

Zpět na Lidl Stánek


Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.