Kuchyne Lidlu

Zázvor

Zázvor je bylina, která pochází z indického subkontinentu a dosahuje výšky přibližně 1 m, její jedlou částí je kořen, který dosahuje délky až 50 cm, je pokryt zlatavou slupkou a jeho oddenky rostou chaotickým způsobem.

Jaké je jeho využití?

Čerstvý a sušený zázvor je použitelný v kuchyni jako přísada s osvěžující, pikantní chutí a aroma. Dokonale se hodí k pokrmům z darů moře, některým masům, sladkým jídlům a ovoci. Vzhledem k tomu, že dokáže prohřát celý organizmus, používá se jako přísada do čajů a alkoholických nápojů. Chuť zázvoru se nedá zneutralizovat, proto je třeba jej používat s mírou - velké množství nezvratně ovládne chuť jídla.

Marinovaný zázvor dokonale pročišťuje chuťové pohárky, zejména po pachuti z ryb, proto je v japonské kuchyni podávaný mezi různými kousky sushi.

Jaké má vlastnosti?

Zázvor má mnohé léčivé účinky, o kterých se zmiňovaly už i čínské lékařské knihy pocházející z 3. století př.n.l. Je považován za nejstarší léčivou rostlinu: působí protialergicky, protirevmaticky, snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak, zmírňuje bolesti hlavy, menstruační bolesti, reguluje práci žaludku, působí proti nevolnosti, dezinfikuje, osvěžuje ústní dutinu, zmírňuje bolesti v krku a kašel.

Jak si vybírat a jak jej skladovat?

Při vybírání zázvoru je třeba sahat po tvrdých, těžkých kořenech s pevnou, pružnou slupkou a vyhýbat se zvadlým, scvrklým nebo suchým kořenům. Čerstvý zázvor je třeba skladovat na chladném místě. Pokud ho zabalíte do papírového ubrousku a vložíte v plastovém sáčku do lednice, prodloužíte tím jeho životnost - tímto způsobem si zachová čerstvost i několik týdnů.

 

Nutriční hodnoty 100 g kořene:

• Energetická hodnota - 80 kcal

• Bílkoviny - 1,8 g

• Sacharidy - 17,8 g

• Tuky - 0,7 g

Zpět na Lidl Stánek


Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.