Kuchyne Lidlu

Rybíz

Rybíz. Plody rybízu jsou malé kulaté bobule rostoucí v dlouhých hroznech na keřích, které dosahují výšky až 3 metry. Ovoce dozrává ve třech barevných variantách: červené, černé a bílé. Přestože všechny patří do stejné čeledi, mají různobarevné bobule rozdílné vlastnosti. Díky obsahu rutinu podporuje rybíz krevní kapiláry, a proto se doporučuje osobám, které mají problémy s kardiovaskulárním systémem.

Černý rybíz

Černý rybíz je druh, který obsahuje nejvíce vitamínu C - pouhých 30 g černého rybízu stačí na pokrytí denní dávky vitamínu C pro dospělou osobu. Výzkumy poukazují na to, že je tento vitamín v černém rybízu velmi trvanlivý. Ve slupce se nacházejí antokyany, které chrání organizmus před žaludečními potížemi vyvolanými bakterií Escherichia coli. Ve skandinávských státech se používá sušený práškový černý rybíz jako lék proti průjmu. Antokyany působí protizánětlivě, díky čemuž nápoje z černého rybízu zmírňují bolesti hrdla.

Jak je využít?

V kuchyni se černý rybíz používá v syrovém stavu, ale i na další zpracování, například na výrobu šťáv, sirupů a ovocných likérů.

 

Nutriční hodnoty ve 100 g ovoce:

• Energetická hodnota - 35 kcal

• Bílkoviny - 1,3 g

• Sacharidy - 14,9 g

• Tuky - 0,2 g

Červený rybíz

Červený rybíz obsahuje o něco méně vitamínu C než černá odrůda, ale je bohatý na železo a vápník. Je možné ho konzumovat v syrovém stavu, ale obsahuje také množství pektinů, díky čemuž je dokonale vhodný pro přípravu džemů a želé.

Bílý rybíz

Bílý rybíz je svým složením podobný červenému rybízu, liší se především množstvím barviva.

 

Nutriční hodnoty ve 100 g ovoce:

• Energetická hodnota - 31 kcal

• Bílkoviny - 1,1 g

• Sacharidy - 13,8 g

• Tuky - 0,2 g

Zpět na Lidl Stánek


Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.