Kuchyne Lidlu

Rukola

Rukola je známá také jako roketa setá. Roste ve středozemních státech, ale pěstuje se téměř na celém světě. Je to brukvovitá rostlina, má tmavě zelené listy, silnou vůni a charakteristickou ořechovou chuť. Je možné ji pěstovat i na balkonech v květináčích nebo na slunném parapetu.

Jaké má vlastnosti?

Rukola je bohatá na vitamíny A, C, K a železo. Obsahuje sirné aminokyseliny s baktericidními vlastnostmi, které mají výraznou chuť. Proto se rukola často přidává do jídel které je potřeba nějak zvýraznit. Tato zelenina je velmi chutná v sendvičích, v kombinaci s pizzou a těstovinami, ale je vhodná i do salátů. Rukolu je možné také vařit nebo restovat.

Jak ji kupovat?

V obchodě bychom si měli dávat pozor na to, zda jsou listy rovné, vypadají svěže a nejsou zvadlé. Rukolu je po nákupu nutné důkladně umýt ve studené vodě. Uchováváme ji v chladničce.

Zajímavost

Říká se, že rukola je afrodiziakum.

 

Nutriční hodnoty ve 100 g rukoly:

• Energetická hodnota - 25 kcal

• Bílkoviny - 2 g

• Sacharidy - 3,7 g

• Tuky - 0,2 g

Zpět na Lidl Stánek


Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.