Kuchyne Lidlu

Rajčata

Rajčata pocházejí z Jižní Ameriky a za jejich objevení vděčíme Kryštofu Kolumbovi. Nejprve byla rajčata považována za jedovatou rostlinu a byla pěstována pouze pro okrasu - pro jejich pěkné, červené plody. Rajčata mají různý tvar - bývají kulatá, podlouhlá, trošku plochá, s hladkým nebo vroubkovaným povrchem. Známe také miniatury, například takzvaná koktejlová rajčata. Existuje množství odrůd této zeleniny v různých tvarových i barevných variantách; varianty, které mají žlutou slupku, obsahují obvykle více cukru než červené.

Rajčata jsou zařazeny mezi zeleninu, i když z botanického hlediska jsou vlastně ovoce.

Jaké mají vlastnosti?

Jestliže jsou zcela dozrálá, jsou charakteristická bohatou sladkokyselou chutí. Rajčata jsou neobyčejně bohatá na vitamíny, minerální složky a mikroprvky. Obsahují množství beta-karotenu, vitamínu C a K, a vitamínů ze skupiny B a kyseliny listové. Rajčata jsou nejbohatší na minerály, obsahují zejména draslík, fosfor, magnesium, vápník, železo, měď. Rajčata není vhodné míchat s okurkami, protože askorbináza, která je obsažena v okurkách, ničí vitamín C.

Největší předností rajčat je lykopen, který dodává rajčatům červenou barvu. Je to antioxidant, který chrání buňky před působením volných radikálů. Nejlepším zdrojem lykopenu jsou zpracovaná rajčata, proto bychom měli konzumovat tomatové šťávy, kečup a konzervovaná rajčata. Zdravá je také rajská polévka, kterou mají v oblibě hlavně děti. Nesmíme zapomenout na to, že olivový olej podporuje stravitelnost lykopenu, a proto ho můžeme přidávat do čerstvé i zpracované zeleniny.

Jak je vybírat?

Pokud si rajčata vybíráme v obchodě, měli bychom se zaměřit na lesklou slupku a na šťavnatost plodů. Neměli bychom sahat po plodech, které jsou popraskané nebo mají světlou slupku.

 

Nutriční hodnoty ve 100 g rajčat:

• Energetická hodnota - 18 kcal

• Bílkoviny - 0,9 g

• Sacharidy - 2,8 až 3,6 g

• Tuky - 0,2 g

Zpět na Lidl Stánek


Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.