Kuchyne Lidlu

Paprika

Paprika je zelenina z čeledi lilkovitých, pochází z Jižní Ameriky a v současné době se těší popularitě v kuchyních na celém světě. Známe přibližně dva tisíce odrůd papriky, které se liší tvarem, barvou a velikostí. Z různých druhů papriky rozlišujeme dva základní typy: sladkou a pálivou. Sladká paprika je charakteristická lahodnou chutí, je možné ji konzumovat v syrovém stavu.

Čím se odlišují?

V závislosti na tom, v jakém stavu zrání se zelenina nachází, může mít různou barvu - od zelené po sytě červenou, žlutou nebo oranžovou. I zelená paprika je vhodná ke konzumaci, ale rozdíly v chuti jsou výrazně patrné.

Jak ji konzumovat?

Papriku je možné připravit na několik způsobů. Tato zelenina je vhodná na dušení, pečení, smažení i vaření. Pod vlivem tepelné úpravy šťavnatá dužina papriky měkne a rozpadá se. Paprika patří mezi druhy zeleniny, které jsou charakteristické vysokou odolností proti ztrátě výživných látek během zahřívání.

Jak si vybírat?

Při nákupu papriky je třeba vybírat tu, která má hladký a pružný povrch, a vyvarovat se nedokonalostem, jako jsou např. hniloba či skvrny, protože i po jejich vykrojení nebude paprika příliš chutná.

Jaké má vlastnosti?

Paprika blahodárně ovlivňuje imunitní systém. Je dokonalým zdrojem vitamínů C, A a E, jakož i draslíku a vápníku. Konzumace papriky nás chrání před nemocemi kardiovaskulárního systému a pomáhá snižovat krevní tlak, zatímco fytoaktivní látky, které obsahuje, působí protizánětlivě a antibakteriálně.

 

Nutriční hodnoty ve 100 g zeleniny:

• Energetická hodnota - 28 kcal

• Bílkoviny - 1,3 g

• Sacharidy - 6,6 g

• Tuky - 0,5 g

Zpět na Lidl Stánek


Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.