
Lidl stánek
Okurka

Okurka je zelenina, která se pěstuje již více než 3 tisíce let. V současné době se pěstuje na celém světě v průběhu celého roku jak na čerstvém vzduchu, tak ve sklenících. Okurky patří do čeledi tykvovitých - do stejné čeledi jako melouny, dýně nebo cukety.
Rozlišujeme tři odrůdy:
• salátová okurka – vyskytuje se v různých délkách. Má tmavě zelenou barvu, její kůra je hladká a lesklá.
• polní okurka – je kratší než salátová okurka a má drsnější kůru.
• okurka nakládačka – okurka je vzhledem podobná polní okurce, má velmi drsný povrch a menší velikost. Tato okurka je ideální k zavařování.
Jaké má vlastnosti?
Okurka se skládá z 95 % z vody. Má velmi nízký počet kalorií a nemá příliš vysokou nutriční hodnotu - obsahuje stopové prvky vitamínu A, C a mikroprvky draslíku, fosforu, hořčíku a vápníku. Okurka je rostlina, která má osvěžující účinky - používá se do studených, osvěžujících a očišťujících nápojů a do salátů. Vzhledem k přítomnosti draslíku má močopudné vlastnosti a doporučuje se osobám, které mají problémy s močovými cestami.
Energetické hodnoty ve 100 g okurek:
• Energetická hodnota – 8 až 14 kcal
• Bílkoviny - 0,6 g
• Sacharidy - 1,8 g
• Tuky - 0,1 g