Kuchyne Lidlu

Okurka

Okurka je zelenina, která se pěstuje již více než 3 tisíce let. V současné době se pěstuje na celém světě v průběhu celého roku jak na čerstvém vzduchu, tak ve sklenících. Okurky patří do čeledi tykvovitých - do stejné čeledi jako melouny, dýně nebo cukety.

Rozlišujeme tři odrůdy:

• salátová okurka – vyskytuje se v různých délkách. Má tmavě zelenou barvu, její kůra je hladká a lesklá.

• polní okurka – je kratší než salátová okurka a má drsnější kůru.

• okurka nakládačka – okurka je vzhledem podobná polní okurce, má velmi drsný povrch a menší velikost. Tato okurka je ideální k zavařování.

Jaké má vlastnosti?

Okurka se skládá z 95 % z vody. Má velmi nízký počet kalorií a nemá příliš vysokou nutriční hodnotu - obsahuje stopové prvky vitamínu A, C a mikroprvky draslíku, fosforu, hořčíku a vápníku. Okurka je rostlina, která má osvěžující účinky - používá se do studených, osvěžujících a očišťujících nápojů a do salátů. Vzhledem k přítomnosti draslíku má močopudné vlastnosti a doporučuje se osobám, které mají problémy s močovými cestami.

 

Energetické hodnoty ve 100 g okurek:

• Energetická hodnota – 8 až 14 kcal

• Bílkoviny - 0,6 g

• Sacharidy - 1,8 g

• Tuky - 0,1 g

Zpět na Lidl Stánek


Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.