Kuchyne Lidlu

Mrkev

Mrkev je populární kořenová zelenina v kuchyních celého světa. Nejznámější je oranžová odrůda, ale mrkev může mít i bílou, žlutou či červenou barvu. Oranžové odrůdy obsahují nejvíce beta-karotenu, který zabraňuje působení volných radikálů. Beta-karoten udržuje dobrý zrak a ovlivňuje správné fungování sliznice.

Čím se liší?

Existuje více než 100 odrůd této zeleniny, jednotlivé druhy se mezi sebou liší nejen barvou, ale i velikostí a tvarem. Pařížská mrkev má kulovitý tvar, kterým připomíná oranžovou ředkvičku. Purpurová odrůda „Purple Haze“ se vzhledem ke svému zabarvení, které je sytější než barva červené řepy, dokonale hodí pro přípravu boršče.

Jak ji konzumovat?

Mrkev je možné konzumovat jak v syrovém stavu, tak v tepelně zpracované formě, ve které je jako jedna z mála druhů zeleniny zdravější než syrová. Vaření totiž rozbíjí buněčné blány, což umožňuje absorbovat větší množství beta-karotenu. Mrkev se dokonale osvědčila jako přísada do koláčů, dezertů a zavařenin. V Portugalsku je populárním výrobkem sladká mrkvová marmeláda, která se používá do dezertů, vaflí, palačinek, koblih a rohlíků.

Jak si vybírat?

V obchodě je třeba vybírat mrkev, která je tvrdá, pružná, s rovnoměrným intenzivním zabarvením, bez mechanického poškození.

 

Nutriční hodnoty ve 100 g zeleniny:

• Energetická hodnota - 27 kcal

• Bílkoviny - 1,0 g

• Sacharidy - 8,7 g

• Tuky - 0,2 g

Zpět na Lidl Stánek


Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.