Kuchyne Lidlu

Mango

Mango je plod z věčně zeleného stromu, který dosahuje výšky až 30 metrů. Mango má vejčitý tvar. Slupka je zpočátku zelená, v průběhu zrání mění svou barvu na žluto-oranžovo-červenou. Slupka je jedlá, ale vzhledem k její tvrdosti se obvykle odstraňuje. Ovoce je zařazeno mezi peckovice. V samém srdci ovoce se nachází velká plochá pecka, která je spojena s dužinou drobnými vlákny.

Jak ho konzumovat?

Mango je možné konzumovat v syrovém stavu. Vyrábějí se z něj šťávy, džemy a želé. Výborně chutná i v ovocném salátu. Toto ovoce je velmi populární v indické kuchyni - připravuje se z něj chutney (hustá omáčka) a oblíbený nápoj na bázi jogurtu - mango lassi.

Jaké má vlastnosti?

Mango obsahuje vitamín C, který usnadňuje vstřebávání železa a podporuje imunitní systém. Vitamíny A a E pozitivně ovlivňují stav pokožky, vlasů a nehtů. Draslík a magnézium příznivě ovlivňují oběhový systém, regulují arteriální krevní tlak. Dužina manga má ochlazující účinek, dokonale se hodí do nápojů během horkých dnů.

Jak ho kupovat?

Při nákupu manga je třeba věnovat pozornost slupce. Neměli bychom kupovat poškozené ovoce. Slupka by měla být pružná a pevná. Zralé ovoce by mělo být trochu měkké. Pokud kupujeme tvrdé ovoce, měli bychom ho nechat na několik dní dozrát při pokojové teplotě, dokud nezměkne. Je třeba mít na paměti, že mango dosáhne svou charakteristickou sladkost, až když je úplně zralé. Proto nespěchejte s konzumací ovoce.

 

Nutriční hodnoty ve 100 g ovoce:

• Energetická hodnota - 67 kcal

• Bílkoviny - 0,5 g

• Sacharidy - 17 g

• Tuky - 0,3 g

Zpět na Lidl Stánek


Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.