Kuchyne Lidlu

Maliny

Maliny jsou plody rostoucí na keřích z čeledi růžovitých. V závislosti na odrůdách mohou být růžové, červené, bílé, žluté, purpurové a dokonce i černé. Plod maliny se skládá z četných, malých zrníček, má kulatý tvar a uvnitř je dutý. Maliny se vyskytují i v divokém stavu například v lese.

Jak je vybírat?

Při koupi malin je třeba vybírat zdravé ovoce, čerstvé a bez zabarvení. Také je třeba se stranit malin, které jsou pokryty bílým povlakem, jsou nahnilé nebo se nacházejí v sousedství nahnilého ovoce.

Jaké mají vlastnosti?

Maliny jsou dokonalým zdrojem vitamínu C, vitamínu E, kyseliny listové a vlákniny. Šťáva z malin detoxikuje organizmus, napomáhá trávení a pomáhá v boji se zánětem močového měchýře. Maliny mohou být používány jako antipyretikum, malinový ocet pomáhá léčit infekce krku.

Jak je využívat?

Maliny jsou všestranné ovoce - konzumují se jak v syrovém stavu, tak zpracované. Díky vysokému obsahu pektinu jsou maliny vhodnou surovinou pro výrobu džemů a zavařenin. Obecně se maliny konzumují sladké, ale mohou se používat i jako příloha ke kyselým jídlům.

 

Nutriční hodnoty ve 100 g ovoce:

• Energetická hodnota - 29 kcal

• Bílkoviny - 1,3 g

• Sacharidy - 12,0 g

• Tuky - 0,3 g

Zpět na Lidl Stánek


Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.