Kuchyne Lidlu

Lilek

Lilek vejcoplodý je lesklá, tmavě fialová zelenina, která je také známá pod názvem baklažán. Pochází z Indie, avšak již kolem roku 600 př. n. l. byl běžně používán i v Číně. V Evropě byla tato zelenina dlouhou dobu považována za škodlivou a byla využívána pouze jako ozdobná rostlina – říkalo se, že vyvolává zápach z úst, šílenství, je jedovatá a dokonce způsobuje rakovinu. Dnes je všeobecně známo, že lilek škodlivý není, a dokonce blahodárně působí na zdraví - snižuje teplotu, zmírňuje bolesti při popáleninách a podporuje oběhový systém.

Jak si vybírat?

Při nákupu je třeba vybírat tvrdé kusy s hladkou slupkou bez odbarvení.

Jak ho konzumovat?

Lilek je zelenina s nízkým obsahem kalorií, ale během smažení může absorbovat velké množství oleje. Lilky můžeme nejen smažit, ale i dusit, péct, vařit a grilovat. Vzhledem k obsahu toxického solaninu není vhodné lilek konzumovat v syrovém stavu.

Jaké má vlastnosti?

Méně známý název lilku je „hruška lásky“ - za toto označení vděčí svým afrodiziakálním účinkům, pro které je oceňován v mnoha zemích. Mezi trumfy lilku patří také velké množství vlákniny, draslíku, fosforu, železa, vápníku a vitamínu A, C a vitamínů skupiny B.

 

Nutriční hodnoty ve 100 g zeleniny:

  • Energetická hodnota - 21 kcal
  • Bílkoviny - 1,1 g
  • Sacharidy - 6,3 g
  • Tuky - 0,1 g

Zpět na Lidl Stánek


Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.