Kuchyne Lidlu

Liči

Liči je asijské ovoce, které se s ohledem na svůj původ také občas nazývá „čínská švestka“. Liči roste na stromech, které mohou dosahovat i 25 metrů, na jaře jsou pokryté krásnými květy, díky čemuž byly ozdobou císařských zahrad. V Číně se pěstovalo již před 4000 lety. První zmínky o liči v Evropě pochází z 16. století.

Jak vypadá?

Ovoce liči je podlouhlé, oválné, s peckou uvnitř. Jeho slupka má hnědavě - červenou barvu, je ztvrdlá a pokrytá jehlanovými výrůstky. Úplně dozrálé liči se dá velmi snadno oloupat. Lehkým naříznutím narušíme slupku a následně ji prsty oloupeme. Pokud nám očištění dělá problémy, znamená to, že ovoce ještě není dostatečně zralé. Odstranění slupky odhalí jedlou dužinu bílé barvy s květinovou vůní, uvnitř které se skrývá nejedlá pecka.

Jak si vybírat?

Liči se sbírá ze stromů již dozrálé, protože oproti některým jiným druhům ovoce po utržení již nedozrává a nemění chuť. Při výběru liči v obchodě je třeba sahat po čerstvém, ale zralém ovoci.

Jaké má vlastnosti?

Dužina liči obsahuje hodně vitamínu C, železa a polyfenolů, které chrání před nemocemi oběhového systému a zánětlivými onemocněními.

Jak ho konzumovat?

Existuje mnoho způsobů, jak toto ovoce využít v kuchyni. Nejčastěji se konzumuje v syrovém stavu v salátech, dezertech nebo jako příloha k drinkům. Liči je také vhodné pro přípravu trvanlivých ovocných produktů jako jsou např. džemy, šťávy a kompoty. Liči lze také usušit a tímto způsobem skladovat delší dobu. Sušené liči se scvrkne na rozměr větších rozinek.

 

Nutriční hodnoty ve 100 g ovoce:

• Energetická hodnota - 66 kcal

• Bílkoviny - 0,8 g

• Sacharidy - 16,5 g

• Tuky - 0,4 g

Zpět na Lidl Stánek


Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.