Kuchyne Lidlu

Kukuřice

Kukuřice je jeden z druhů obilovin. Vyrůstá ze samostatného stébla, které, v závislosti na odrůdě, dosahuje výšky až 6 metrů. V současnosti se již nesetkáváme s kukuřicí, která by rostla divoce. Rozlišujeme dvě odrůdy této zeleniny - krmnou a jedlou. Krmná je určena jako krmivo pro dobytek, jedlá se dělí na obilninovou odrůdu, která je dále zpracovávána, a na cukrovou odrůdu, která je prodávaná jako zelenina.

Jaké má vlastnosti?

Kukuřice je zelenina bohatá na vitamíny skupiny B. Obsahuje i vitamín E a selen. Přítomnost těchto dvou složek je velmi důležitá, protože selen usnadňuje vstřebávání a podporuje činnost vitamínu E. Tento vitamín je antioxidant, který zpomaluje proces stárnutí pokožky. Kukuřice obsahuje také draslík, který ovlivňuje práci srdce a snižuje krevní tlak.

Barviva zeaxantin a lutein, která jsou přítomna v kukuřici, chrání zrak. Zeaxantin je předmětem mnoha výzkumů, protože existuje pravděpodobnost, že tato složka chrání organizmus před rakovinou. Vědci zpozorovali, že osoby konzumující potravu bohatou na kukuřici, jsou méně náchylní na rakovinu tlustého střeva, prsu nebo prostaty.

Jak ji konzumovat?

Čerstvé klasy se vaří ve vodě nebo je možné je grilovat. Mladé klásky kukuřice, které dosahují délky přibližně 10 cm, se konzumují celé - v obchodech se nejčastěji setkáváme s jejich nakládanou podobou.

 

Nutriční hodnoty ve 100 g zeleniny:

• Energetická hodnota - 110 kcal

• Bílkoviny - 3,7 g

• Sacharidy - 1,5 g

• Tuky - 23 g

Zpět na Lidl Stánek


Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.