Kuchyne Lidlu

Křen

Křen je víceletá, mrazuvzdorná rostlina z čeledi brukvovitých. Byl znám již ve starověkém Egyptě a Římě, kde byl ceněn díky své konzervační schopnosti. Do Evropy se dostal až ve 12. století.

Jak si vybírat?

Kořen křenu je dlouhý, masitý, nažloutlý, po překrojení je bílý. Při koupi křenu je třeba vybírat kousky, které jsou tvrdé, bez skvrn, dřevnatých částí, výhonků a ozelenění. Kořen by měl mít tloušťku v průměru 2,5 cm a délku do 25 cm. Kvalitní křen by měl být ostrý a bez hořké chuti.

Jak ho konzumovat?

Z křenu oloupeme tenkou vrchní vrstvu, následně jej mixujeme nebo nastrouháme na struhadle. Kořen křenu je koření, proto jej používáme spíše v malém množství. Při konzumaci křenu v syrovém stavu můžeme zjemnit jeho chuť smetanou, jogurtem nebo majonézou. Chuť křenu také zjemníme, pokud ho budeme podávat tepelně upravený, např. v omáčkách.

Jaké má vlastnosti?

Kořen křenu je v některých státech registrován jako lék. Obklady z křenu pomáhají při léčbě revmatismu, omrzlin, ztuhlosti svalů a ischiasu. Křen dokáže prohřát celý organizmus, má antiseptické vlastnosti, působí jako močopudný prostředek, bojuje proti infekcím a pomáhá při léčbě těžko se hojících ran.

Křen je vhodnou přílohou k předkrmům a malým občerstvením, protože podporuje apetit a zlepšuje trávení.

 

Nutriční hodnoty ve 100 g zeleniny:

• Energetická hodnota - 106 kcal

• Bílkoviny - 2,3 g

• Sacharidy - 16,0 g

• Tuky - 5,3 g

Zpět na Lidl Stánek


Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.