Kuchyne Lidlu

Kedlubna

Kedlubna je příbuzná zelí. Nevyskytuje se v divokém stavu, známe ji pouze jako kulturní plodinu. Kedlubna není kořenová zelenina. Bulva roste mezi stonky a kořenovým systémem nad zemí. Pěstuje se ve dvou odrůdách – častější světlezelená nebo fialová. Bez ohledu na barvu slupky je uvnitř vždy bílá.

Jak ji konzumovat?

Přes velkou popularitu této zeleniny ve starověkém Římě se na českých stolech objevuje zřídka. Kedlubnu je třeba před konzumací oloupat. Je možné ji konzumovat jak v syrovém stavu, tak vařenou.

Jaké má vlastnosti?

Jedna hlávka kedlubny pokrývá denní dávku vitamínu C dospělé osoby. Díky obsahu vlákniny ovlivňuje práci trávicího traktu, včetně peristaltiky střev. Rozpustná vláknina pomáhá snižovat cholesterol, naopak nerozpustná vláknina chrání před zácpou. Kedlubna obsahuje draslík, který reguluje krevní tlak. Je zeleninou, která nevyvolává alergické reakce, proto ji mohou konzumovat i děti starší než 7 měsíců. Kedlubna má nízký glykemický index, proto je vhodná i pro diabetiky. Šťáva z kedlubny se doporučuje při krvácení z nosu.

Jak ji kupovat?

Při výběru kedlubny v obchodech bychom měli věnovat pozornost barvě a stavu stonků - měly by být zelené a svěží, neměly by působit zvadle. Samotná bulva musí být tvrdá a pružná. Kedlubnu můžeme skladovat v ledničce, avšak maximálně 5 dnů ode dne zakoupení.

 

Nutriční hodnota ve 100 g ovoce:

• Energetická hodnota - 29 kcal

• Bílkoviny - 2,2 g

• Sacharidy - 6,5 g

• Tuky - 0,3 g

Zpět na Lidl Stánek


Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.