Kuchyne Lidlu

Kaki

Kaki je plodem stromu, který se jmenuje tomel japonský a roste především v Asii. Známe jej také pod názvy tomel, churma či sharon. Často se používá v japonské kuchyni.

Jak vypadá?

Plody kaki mají průměr přibližně 10 cm a trochu připomínají rajčata. S rajčaty má společnou také jednu vlastnost – oba plody jsou klasifikovány jako bobule. Kaki je pokryto ztvrdlou, lesklou, světle oranžovou slupkou. Dužina je křehká a šťavnatá. Chutí připomíná trochu švestku, někdo v ní může cítit také příchuť hrušky, rajčete nebo meruňky. Ovoce dozrává v teplém podnebí, ale i při nižších teplotách.

Jaké má vlastnosti?

Nejpopulárnější druh kaki, se kterým se setkáváme v českých obchodech, je sladký. Obsahuje vitamín A, C a vápník. Výborně chutná v kombinaci s jiným ovocem, proto může tvořit jednu z přísad do ovocných salátů. Ovoce je možné konzumovat i samostatně, například s kapkou citrónové nebo pomerančové šťávy. Někdo doporučuje konzumovat kaki lehce zmrazené nebo v podobě sorbetu. Někteří lidé ovoce loupou a krájí ho na malé kousky, jiní zase dávají přednost technice, která je podobná jako při konzumaci kiwi - lžičkou vybíráme dužinu z ovoce, které je rozděleno na dvě poloviny.

 

Nutriční hodnoty ve 100 g ovoce:

• Energetická hodnota - 70 kcal

• Bílkoviny - 0,6 g

• Sacharidy - 18,6 g

• Tuky - 0,2 g

Zpět na Lidl Stánek


Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.