Kuchyne Lidlu

Jahody

Ne každý ví, že dnešní podoba jahody (jahodník ananasový) vznikla v roce 1712 zkřížením virginské jahody s jahodou chilskou. Tato odrůda zdomácněla v našem prostředí až do takové míry, že se můžeme setkat i s jahodami, které rostou divoce.

Jak vypadají?

Jahody rostou na nevelkých keřích, které dosahují výšky kolem 15 až 40 cm. Bílé drobné kvítky se po opylení mění na červené, lesklé ovoce. Jahody chutnají sladkokysele, jsou šťavnaté a osvěžující.

Jaké mají vlastnosti?

Ze všeho bobulovitého ovoce obsahují jahody nejvíce vitamínu C, který usnadňuje vstřebávání železa. Drobná zrníčka příznivě ovlivňují práci trávicího traktu. Zároveň mají močopudné vlastnosti, proto se doporučují konzumovat osobám s nemocemi ledvin. Šťáva z jahod má antibakteriální účinky.

Kdo by je neměl konzumovat?

Jahody často vyvolávají alergie. Vzhledem k vysokému obsahu salicylátů by osoby, které jsou alergické na aspirin, neměly konzumovat jahody. Ovoce by neměly konzumovat ani osoby, které trpí na choroby trávicího traktu.

Jak je konzumovat?

Jahody výborně chutnají v syrovém stavu například s jogurtem nebo se smetanou. Abychom zjemnili kyselost jahod, můžeme přidat cukr nebo med. Ovoce se dá také zpracovávat na džemy a kompoty. Jsou výborné v ovocných a zeleninových salátech. Přidávají se i do koláčů. Jahody je možné mixovat a takto skladovat v mrazničce.

Jahody bychom měli po zakoupení zkonzumovat nebo zpracovat co nejrychleji, protože se rychle kazí.

 

Nutriční hodnoty ve 100 g ovoce:

• Energetická hodnota - 29 kcal

• Bílkoviny - 0,6 g

• Sacharidy - 4,7 g

• Tuky - 0,4 g

Zpět na Lidl Stánek


Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.